Хранителните продукти поскъпнаха
Снимка: Булфото
Хранителните продукти са поскъпнали, откакто започна пандемията у нас.
Повишението е започнало от март, като най-много са поскъпнали олиото, сиренето и кашкавалът. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обясняват разликата с кризата заради COVID-19 и лоши климатични условия. Според техния анализ най-скъпо за клиентите е във Велико Търново, пише topnovini.bg.
Най-голямо е увеличението на цената на олиото. На едро литър се продава средно за 2.50 лв., а в магазина достига 4 лв. „Есента беше много суха, имаше и сухо лято. Това рефлектира върху цената на слънчогледа”, заяви Владимир Иванов – председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от Нова телевизия.
Млечните продукти също поскъпват. Спрямо същия период миналата година краве сиренето е със 70 стотинки по-скъпо. На едро килограм кашкавал струва близо 11 лв. Докато стигне до магазина цената му се вдига средно с 4 лв.
Най-скъпо се продава във Велико Търново. Градът е на първо място и по цена на каймата. На едро килограмът струва 7.80 лв. За сравнение - в София достига 7.20 лв., а най-евтина е каймата в Добрич – 3.90 лв. за кг. В магазините се продава с поне 1.50 лв. по-скъпо.
Пандемията е белязала и продажбите на ориз.
От Комисията не очакват драстични промени в цените до края на годината, нито проблеми с доставките и съветват да не се презапасяваме с храни.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!