Христина Христова: Добавката за ваксинираните пенсионери ще доведе до ново объркване

07.01.2022 / 10:42 1

Снимка Булфото

Темата с добавката към пенсиите на ваксинираните пенсионери е широко коментирана в публичното пространство.

”Трябва откровен диалог с хората в пенсионна възраст и да се казва истината, да се дават аргументи по разбираем начин. От 7 януари хората трябва да получат пенсии по промените от 25 декември 2021 г. Минималната пенсия - от 300 на 370 лв.; максималната - от 1440 на 1500 лв., преизчисляване на пенсиите с коефициент на тежест от 1,2 на 1,35. Това трябва да породи средно увеличение на пенсиите около 12,5%”, каза бившият социален министър Христина Христова.

Тя посочи, че в последните дни се е породило напрежение сред пенсионерите. По думите ѝ са ощетени категорийните работници и служители.

"Ощетени са не само защото Ковид добавката става от 120 на 60 лева, а от самия начин на преизчисляване. Тези хора обикновено са с високи възнаграждения и имат сериозен принос в пенсионната система. Обаче начинът на изчисляване не е върху по-висок доход, а даване тежест на всяка година пребиваване на пазара на труда", обясни Христова.

Хората питали защо не е включено преизчисляването на 2010, 2011 и 2012 г. Това бяха нулеви години, не бяха осъвременявани по "швейцарското правило". Пенсиите останаха в нулево положение, поясни Христова пред Bulgaria ON AIR.

Трябва ясно да се разбере, че Ковид добавката няма нищо общо с пенсията. Тя е просто подпомагане заради пандемията, подчерта гостът в студиото. И добави, че изпълнителната власт обмисля индивидуални компенсации. Христова отбеляза, че след 30 юни би следвало Ковид добавката да отпадне.

"Политическите решения трябва да се съобразяват с основния принцип на пенсионноосигурителната система - пенсията на човека да е в съответствие с осигурителния му принос. Постепенно трябва да отпадне изискването за възраст и да се повишава изискването за стаж. То вече се прави при трета категория", каза още бившият социален министър. 

Ковид добавката от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще доведе до ново объркване, смята тя. Христова обаче се обяви "за" тази поощрителна мярка. Според нея трябва да се разясни, че добавката няма нищо общо с пенсионната формула.

"БСП са "за" преизчисляване върху по-съвременен доход, други партии са "за" преизчисляване върху по-висок коефициент. Може би ще се търси средна линия, но съвършен механизъм за преизчисляване няма. Винаги ще се поражда известна неравнопоставеност. Таванът на пенсиите трябва да се махне, той поражда несправедливост", заяви Христова, пише frognews.bg.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
142006 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6856 | Одобрение: -124
ЩЕ ПОВЪРНА КАТО ТЕ ГЛЕДЪМ ВСЕКИ ПЪТ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама