Христо Иванов: Не предложихме увеличение, а ограничение на депутатските заплати

23.04.2021 / 12:51 5

Снимка: Булфото

"Не предложихме увеличение, а ограничение на депутатските заплати". Това обяви депутатът от Демократична България Христо Иванов.

 

Той коментира темата във връзка с новия правилник на Народното събрание, в който бе вписано, че допълнителните възнаграждения на депутатите не могат да са повече от 25% от основните. В предишния парламент съществуваше възможност народни представители, работили по важни за страната задачи, да получат допълнителен паричен бонус - извън тези, които им се полагат за стаж, за членуване в комисии и за представителни разходи.

Днес Иванов определи като грозна лъжа и медийни спекулации твърденията, че с предложението за таван от 25% десните са гласували повишаване на парите за депутатите.

"Колегите са предложили този текст да включва и ограничения до 25%, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не е "аууу скандал! Въведоха си нови пари". Ще предложим да отпадне този текст за възнагражденията на депутатите", каза в кулоарите на парламента Христо Иванов.

Текстът в правилника на предишното, 44-ти народно събрание, гласи:


"Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи."

В новия правилник той е променен:

Член 7, ал. 2 се изменя така:
„(2) При реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на Народното събрание Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение по чл. 5".

Левицата: Бонусите да отпаднат, заплатите да се замразят

БСП предложи допълнителното възнаграждение за депутатите в Народното събрание да отпадне с мотива, че "не виждат какви допълнителни възнаграждения трябва да получават народните представители за това, че си вършат работата".

От коалиционната партия направиха и предложение за замразяване на равнището на основното възнаграждение на нивото от последния месец за 44-то НС.

Беше предложено и премахване на сегашния механизъм, при който заплатите на народните представители се актуализират на всеки 3 месеца, в съответствие с ръста на средната заплата на публичния сектор в България.

Депутати от ДПС коментираха пред репортери в НС, че точката за бонусите никога не е прилагана.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

6
7
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77724 | Одобрение: 36374
Да им изравнят заплатите със средната пенсия - и без това са на държавна издръжка... Тогава да видим, колко кандидат-депутати ще има на следващите избори...8-)
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
1
5
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16965 | Одобрение: -5255
Христо, ако си истински мъж и това което казваш е изстина, ОТКАЖИ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТАТА СИ. Чакаме решението Ти.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
3
2
Звезди (преди 1 годинa)
Рейтинг: 25785 | Одобрение: 4105
MrBean  ;)  Освен, че ти куца математиката, си и функционално неграмотен. 'Ич ми не дреме за ГЕРБерите какво разбират..... Но! Ограниечение размерът на допълнителните възнаграждения - си е увеличение отвсякъде. А с колко и до колко като процент от основното - това няма никакво значение. Увеличение е, пък макар и ограничено! Хитър и хлъзгав плъх е тоз' мършав десносектант Ристьо.  
Няма такова нещо като малко свобода. Или си напълно свободен, или не си свободен!
0
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 99530 | Одобрение: 50
Не,не е. Просто Ристьо говори с цифри а герберунгелите не могат да разберат,щото са само на събиране.А %тите са вид делене...
4
4
Звезди (преди 1 годинa)
Рейтинг: 25785 | Одобрение: 4105
Това "ограничение"..... е завоалирано увеличение. Ще въведете замразяване, мухльо, а не "ограничение". Нищо няма да "ограничавате" и увеличавате, че ще ти излюскам шамарите.  
Няма такова нещо като малко свобода. Или си напълно свободен, или не си свободен!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама