ИНЖЕКТИРАТ 800 КИЛА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА на 100 КМ от ВАРНА, МОЖЕ ДА Е ЗАРАДИ ШИСТОВ ГАЗ (ВИДЕО)

16.11.2011 / 15:15 24

 

Дияна РАЙНОВА

Камион с унгарска регистрация внесе в България през ГКПП-Кардам, днес преди обед два контейнера с радиоактивни материали, предназначени за находището на газ край генералтошевското село Рогозина. Днес беше подаден сигнал от граждани на община Генерал Тошево, които твърдят, че на територията на общината се извършват проучвания за шистов газ, въпреки уверенията на министри и областния управител на Добрич, че става въпрос за конвенционален газ. Става дума за 800 кг вещества, които ще бъдат внесени на 7000 м дълбочина.  През октомври на 10 километра от района бе епицентърът на земетресение, което се усети и във Варна. Бяха изказани предположения, че сондажите и трусът са свързани. 

Екоактивисти са снимали обекта в Рогозина и са го качили в youtube.

Тези радиоактивни вещества са предназначени за сондажа край Рогозина и само след 24 часа тези вещества ще напуснат територията на България, като преди това се използват за проучването, каза бившият кмет на Генерал Тошево Атанас Атанасов. Той търси отговори на въпросите дали сондажът преминава през подземните води в Добруджа, които са основен източник на вода в региона, и съществува ли дори теоретичен риск да бъде замърсена водата на Добруджа. 

Издигнали сонда 

Специалисти, които са посетили сондажа край Рогозина, твърдят, че е издигната огромна сонда, която е именно за проучване на шистов газ. Разрешението е дадено за дълбочини, в които се търси шистов газ – до 5300 метра. Освен това площадката е бетонирана, изградени са басейни за веществата, които ще се използват заедно с водата. 

В Генерал Тошево ще бъде изградено сдружение с нестопанска цел, което ще се противопостави с всички разрешени методи срещу проучванията за шистов газ в Добруджа, призна Атанасов. Според информацията, която съм успял да проуча до момента, съм категоричен, че проучванията край Рогозина са за шистов газ. Ако бъда опроверган, това ще е чудесно за всички, завърши Атанас Атанасов. 

Областният управител Желязко Желязков категорично отрече, че край Рогозина се правят проучвания за шистов газ. “Някой се възползва да всява смут, че в Добруджа едва ли не са започнали проучвания за добив на шистов газ. Категорично мога да заявя, че няма такова нещо и до момента не са давани подобни разрешения” - каза Ж.Желязков. Собственик на концесията за проучване и добив на газ и нефт е чешката фирма "Русгеоком Бг" АД.  Утре в областната администрация на Варна ще има среща на областните управители на Добрич, Шумен, Разград и Силистра по въпроса "изследване и проучване на природен газ", съобщи Ж. Желязков.

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама