Идва ли Третата световна война?! НАТО току що обяви военноморска операция в Средиземно море

06.10.2015 / 16:36 6

НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг”. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните медии, пише 24 часа.

По думите му, Алиансът ще разкрие изнесени командни центрове в Унгария и Словакия. Столтенберг изтъкна, че новите два центъра ще работят за обезпечаване на сигурността по южните граници на Алианса.

Очаква се подобно решение да бъде взето на заседанието на министрите на отбраната от алианса, което ще се проведе в четвъртък, 8-ми октомври.

Генералният секретар отбеляза, че обособяването на нови изнесени центрове за бързо реагиране не е свързано само с действията на Русия, а и с обстановката около южните граници на алианса. „Всички държави от НАТО имат принос в укрепването на сигурността”, заяви той.

През февруари НАТО реши да открие такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Изнесените командни центрове имат задачата да координират и подготвят действията на силите на пакта за бързо реагиране.

Йенс Столтенберг отрече твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство от руските военновъздушни сили е „инцидент”. По неговите думи руските изтребители са летели над Турция твърде дълго. Той отказа да коментира данните, че руските изтребители са заглушили радарите за насочване на оръжието на приближилите ги турски военновъздушни патрули.

„Инцидентите в турското въздушно пространство са неприемливи, призовавам Русия да не подклажда напрежение с алианса, да сътрудничи в борбата с „Ислямска държава” и да се опита да помогне за постигането на политическо решение на сирийския конфликт”, заяви Столтенберг. „Русия трябва да зачита турските граници, включително въздушното й пространство, което е част от НАТО. Нарушаването на въздушното пространство крие сериозни опасности и не трябва да се повтаря”, добави той.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за връзка с НАТО. В отговор на въпрос той уточни, че Русия не е дала на Пакта друга информация за случая в небето над Турция, освен разпространеното съобщение в медиите.

По повод Украйна Столтенберг изрази задоволство от видимия напредък, но призова за цялостно спазване на споразуменията от Минск. „Има надежда”, коментира генералният секретар.

Той съобщи, че обстановката в Афганистан ще бъде сред темите на предстоящото заседание на министрите на отбраната. По неговите думи предизвикателствата в Афганистан остават, но местните сили за сигурност могат да се справят.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
kris (преди 5 години)
Рейтинг: 210273 | Одобрение: 17798
Населението на държавите от НАТО , трябва да получат съответната доза храчки , хвърлени по Русия , за да се омаловажат действията на руските сили в Сирия , иначе НАТО би изглеждало жалко в очите на данъкоплатците и смешни за целия останал свят.....Чухте ли за отзивите за учението на НАТО в Полша......Може спокойно да се нарече пълен провал , по време на разгъване и сработване между различните бойни подразделения....И тия ще ни пазят !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
10
4
ива_84 (преди 5 години)
Рейтинг: 184 | Одобрение: 54
Какво е световна война? Война която се води на всички континенти? Нима първата и втората да се е водила на всички? А в момента в близкия изток няма ли войници от Европа,Русия,Азия и Америка? Отговорете си сами.Нима това не е световна война?
11
6
plabov1080 (преди 5 години)
Рейтинг: 48300 | Одобрение: 3510
И ще закрие центровете си в Саудитска арабия и Кувейт...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik