Идват експресни конфискации от банковите сейфове в Гърция

03.04.2016 / 16:57 1

Разширяването на електронните конфискации, свързани с банковите сейфове и финансовите продукти, предвижда оперативният план на генералния секретариат на публичните приходи (ГСПП) за 2016 г., което бе публично обявено от завеждащия ГСПП Йоргос Пицилис, съобщи newsbg.eu и 24 часа.

Както се споменава в плана на ГСПП, в рамките на един месец от гласуването на законодателните разпоредби относно разширяването на електронните конфискации свързани с банковите сейфове и финансовите продукти, компетентните служби ще предприемат всички действия, с цел да бъде наложен запор върху съдържанието на банковите сейфове и търговските сметки за изплащането на публични дългове и задължения.

Това развитие обръща нещата с главата надолу, както за притежателите на банкови сейфове, които се оказват в неблагоприятното положение на конфискация на техните сейфове чрез ускорени процедури, така и за банките, които ще изгубят част от клиентелата си, след като застрашени от конфискацията много притежатели на сейфове ще тичат да изпразнят съдържанието им.

Според оценки на банкови управители се изчислява, че сметки от порядъка на 7 до 10 милиарда евро са внесени в банкови сейфове. Няма ясна картина за стойностите, които съдържат сейфовете, след като съдържанието им се покрива от банковата тайна. Въпреки това, според оценките, от изтеклите 40 милиарда евро, от началото на годината и съдейки от увеличаването на търсенето за наемане на сейфове, до 25% бяха съхранени там.

Националните кредитни институции разполагат с приблизително 325.000 сейфа, от които 60%-70% са наети. Изчислява се, че Alpha Bank разполага с 150.000 банкови сейфа, Eurobank 30.000, Националната (Етники) 75.000 и Пиреос 70.000.

Сегашният режим

Конфискации от банкови сейфове, в случай че се установи избягване на данъчно облагане, което се предвижда вече от години насам. Въз основа на действащата рамка, банковите сейфове могат да бъдат отворени само по нареждане на прокурор и какъвто и да е имуществен елемент може да се конфискува с решение на Органа за преследване на икономически престъпления (СДОЕ), в случай че се установи незаконна дейност или дългове към държавата. Достъпът става само в случаите, когато се установява избягване на данъчно облагане или когато съществуват обвинения за престъпна дейност, както например изпирането на пари. Разпоредбата за запор на съдържанието на банковите сейфове процентно 50% за паричното и 100% на не паричното се предвижда от член 46 на Закон 4174/2013. Кодексът за Данъчна Процедура предвижда възможността за данъчно администриране, когато се установят нарушения свързани с голямо избягване на данъчно облагане, за над 150.000 евро или 300.000 евро. Специално в случай на фиктивни и фалшиви фактури, може да се наложи, след изготвяне на специален контролен доклад, запорът на 50% от вноските, както и на съдържанието на сейфовете. Ако сейфовете съдържат други имуществени елементи (бижута, произведения на изкуството и др.), освен пари в брой, законът предвижда пълен запор на съдържанието."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
SexStoki (преди 4 години)
Рейтинг: 1028 | Одобрение: 83
Добра идея
Секс Шоп с БЕЗПЛАТНА доставка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама