Игор Лазаренко: Римските терми във Варна може да се разпаднат от проливен дъжд

14.06.2022 / 14:50 6

Снимка Булфото, архив

Варна може да остане без едно от най-големите си забележителности - Римските терми.

Състоянието на Римските терми във Варна е отчайващо, а Регионалният исторически музей няма финансов ресурс за поддръжката им, заяви в ефира на Дарик директорът му Игор Лазаренко, пише darik.bg.

„Според закона с поддръжката на недвижимите паметници на културата се занимават кметските администрации.  Проблемът с рушенето на арките е от няколко години, като два пъти искахме целева помощ от община Варна в размер на 5 % от туристическия данък, но само веднъж получихме 225 хил. лева. Можем да правим единствено аварийни ремонти, тъй като няма възможност да се кандидатства по европейски проекти заради проблеми със собствеността. Съсобственици на терена, на който са разположени Термите, са Варненската и Великопреславска митрополия и собствениците на къщи, които през 60-те години на миналия век са били предвидени за събаряне заради археологическите проучвания. Добре, че във Варна през последните дни нямаше същите валежи като в други градове в страната, защото Термите щяха да се разпаднат. Успокоително е, че те са правени по римския строителен стандарт, а не по българския, и за това са изкарали толкова години”.

„Няма да учудим света с римска цивилизация, но можем да я учудим с нашата праистория, която е най-атрактивната част от археологията ни”, заяви Лазаренко по повод 50-годишнината от откриването на Варненското злато, което е най-старото в света.

Голяма част от служителите в музея са предпочели да станат учители заради по-високото заплащане. В момента средната възраст на музейните работници е около 55 години, като само един е под 35-годишна възраст, каза Лазаренко.

„Когато входът е безплатен, от варненци има голям интерес, но иначе той е сравнително нисък. Заради украинците, които нямат конкретен ангажимент в града, тази година усетихме, че сезонът започва още през месец март. Това е индикация, че те са по-различни от всички останали бежанци, защото сириец или иракчанин досега не бях виждал във варненски музей”, добави още Игор Лазаренко. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
azumibg (преди 9 месеца)
Рейтинг: 343 | Одобрение: -227
Усмивка
asd
2
2
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 88242 | Одобрение: 14647
Детството ми премина там...Намусен И сега мога да вляза от единия край в подземията и да изляза от другия. Нямаше дупка, в която да не сме се навряли...:happy:
3
2
MrVain (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1383 | Одобрение: -202
Един прозрачен покрив и проблема е решен. Ама за трибуквената група, която се е като тумор за Варна, е по-добре да има един грозен хотел или "бизнес" сграда.
3
2
Радостин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 77266 | Одобрение: -234
Варна се е разпаднала  отвсякъде С  нищоправещия КМЕТ, вие за термите пишете.
Всеки да си получи заслуженото !
2
0
ас (преди 9 месеца)
Рейтинг: 117074 | Одобрение: 20404
е това е идеята предишните правителства и обшината. да се разпаднат термите сами и да се построи нещо голямо и скъпо на тяхно място. това се слува с всички стари згради които са обявени за паметници на културата. собствниците ги оставят да се разпаднат сами за да могат после да използват земята.
1
13
Чичкото (преди 9 месеца)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Видях дъщите в Солун и то отдавна Осветени чисти и с надписи на няколко езика Тези са клоака и позор за България
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама