Икономическото министерство ще се грижи за десетки опасни язовири

11.07.2018 / 20:03 3

Опасните язовири вече ще се стопанисват от Министерството на икономиката, вместо от общините, обяви тази сутрин пред bTV министър Емил Караниколов. С решение на правителството от днес, ведомството получава половин милиард лева за ремонта им, съобщава bTV.

131 са опасните язовири в страната, като близо 70 сто от тях са общински. Най-много опасни язовири има в областите Враца, Благоевград, Хасково и Бургас. В повечето неизправностите са свързани с неработещ изпускател или разрушен преливник.

В тази класация попада и язовирът в близост до Мизия – „Рогозен 1”, който е и изкуственият водоем в най-тежко състояние в община Хайредин. Той е с неработещ изпускател и разрушен преливник.

Част е от каскада от четири язовира, а водата от всички се влива в язовир „Бързина”, който също е в предаварийно състояние.

Това означава, че при покачване на водата в тези язовири, има реална опасност тя да започне да прелива и да наводни близките населени места.

През март правителството отпусна 3 милиона лева за ремонта на „Рогозен 1”. Реконструкцията на преливника вече е започнала, но дъждът ги изненадал.

От надзора на язовирните стени казват, че са издали предписания язовирите да бъдат изпразнени още миналата година. „Общините – тяхната работа е да спазват нашите предписания. Нашата главна дирекция получава информация за времето, винаги предупреждаваме общините за обемите”, посочи Иглика Сълковска, инспектор от структурата.

Стопанисването на четирите опасни язовира, струва на Хайредин близо 100 хиляди лева на година, без да ги използва. Сега тези съоръжения, за които не могат да се грижат общините, ще минат към Министерството на икономиката. Ресорният министър Емил Караниколов подчерта, че това означава, че той вече носи персонална отговорност.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Заради такива педераси като концесионера,за нас рибарите е вече невъзможно да ловим риба,като хората !!!! Хей задник,знаеш ли какъв кючек ще ми изиграеш,ако те гепа,свиньо мръсна !!!!!!
0
2
Концесионер (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ти ли ще ми кажеш кога да си изпускам аз язовира бе смотаняк, ще дава от световната банка заеми с лихви и ще ги връщате и ще си купувате скъпа риба и кичеци ще играете.
2
0
Митака (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Язовирите стават опасни, когато никой не контролира алчните "концесионери", които ги оставят пълни, за да имат много риба, а не ги изпускат за да поемат количеството вода от проливните дъждове и топенето на снеговете и по този начин се увреждат и без това остарелите язовирни стени за които алчните измети не са дали и една стотинка, а сега Кристалина ще дава заеми с лихви, които ще връщат хората които купуват скъпата риба.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама