Икономиката на Япония се сви

15.11.2022 / 15:36 0

Пиксабей

Икономиката на Япония неочаквано се сви за първи път от една година през третото тримесечие, подклаждайки допълнителна несигурност относно перспективите, тъй като рисковете от глобална рецесия, слабата йена и по-високите разходи за внос се отразиха върху потреблението на домакинствата и бизнеса, предаде economy.bg.

Третата по големина икономика в света изпитва затруднения да се развива въпреки неотдавнашното премахване на ограниченията срещу Covid и е изправена пред засилващ се натиск от горещата глобална инфлация, рязкото увеличение на лихвените проценти в световен мащаб и войната в Украйна, отбелязва „Ройтерс“.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 1,2% на годишна база в периода юли-септември, показват официалните данни, в сравнение със средната оценка на икономистите за 1,1% увеличение и ревизирано увеличение от 4,6% през второто тримесечие. Това доведе до тримесечен спад от 0,3% спрямо прогноза за 0,3% растеж.

Япония изправена и пред предизвикателството да се справи с падането на йената до 32-годишно дъно спрямо долара, което увеличава напрежението върху разходите за живот чрез допълнително повишаване на цените на всичко - от горива до хранителни стоки.

Япония ще се сблъска с нови ежедневни инфекции от Covid-19, надхвърлящи 100 000 във вторник за първи път от два месеца, съобщи Fuji Television. Случаите се увеличиха през последните седмици в това, което някои представители на лвастите нарекоха осмата вълна в хода на пандемията.

Япония регистрира търговски загуби за шесто поредно тримесечие в периода юли-септември, възлизащи на реални загуби на стойност рекордните 19,7 трилиона йени, показват още данните за БВП.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама