Икономиката на страха: по какъв начин коронавирусът ще промени бизнеса и потребителите

21.03.2020 / 05:00 0

kaldata.com

Пандемията от коронавируса може да промени цели сектори на икономиката и моделите на поведение както на компаниите, така и на потребителите. Преходът към онлайн шопинг може да стане дългосрочен тренд, както и прехвърлянето на служителите към отдалечена работа от вкъщи или от друго място.

На световната икономика най-голямо влияние оказва броят на хората, които се страхуват от новия коронавирус COVID-19, а не броят на заразените. Страхът променя поведението на хората. Той променя поведението и на тези, които вземат решения. Страхът от коронавируса променя търсенето и предлагането в света на световната икономика.

 

На предлагането оказва влияние намаляването и спирането на някои производства в Китай, което намалява и световното производство като цяло. Към днешен ден делът на Китай в световната промишленост достигна 25%. През 2003 година, когато се появи атипичната пневмония, този дял на КНР бе едва 11%. Днес Китай е важно звено в глобалната верига от доставки. По този начин спирането на китайското производство намалява цялостната икономическа активност в света и оказва влияние на производителността на много други компании, които също участват в единната световна верига за доставки.

Разбира се, бизнесът има запаси. През времето на празнуване на китайската Лунна нова година, компаниите използващи китайски компоненти използваха предварително подготвените си за този период от време запаси. В подобни ситуации не е изключена възможността за някой да промени до известна степен изградената вече верига за доставки, но търговската война между САЩ и Китай показа, че за това е необходимо много време, понеже по времето на този конфликт почти никакви промени в това отношение нямаше. Осигуряването на по-солидни запаси може да смекчи влиянието на спрялата работа в Китай, но не може изцяло да компенсира негативния ефект.

 

От друга страна, технологиите могат значително да смекчат част от възникналите от коронавируса проблеми. Никои могат да работят от домовете си – икономистите например. Тоест немалка част от световната икономика може да работи дори и в условие на пандемия и строга карантина. Това няма да отмени негативния ефект, но сериозно ще го намали – нещо, което бе невъзможно преди години, когато технологиите не бяха развити така добре.

А какво става с търсенето? Страхът от заразяване намали търсенето на редица услуги. Видяхме че в Китай хората спряха да посещават търговските центрове, кината и т.н. Търсенето на оферти за пътешествия и круизи тотално спря. А търсенето на мрежови компютърни игри нарасна с 40% изчислено на годишна база. Хората, които непрекъснато стоят затворени в домовете си по някакъв начин трябва да се разсеят, забавляват и да отвлекат за малко мислите си от новия коронавирус.

Онлайн икономиката може да предложи всичко това. Именно тази е разликата в сравнение с времената, когато върлуваше атипичната пневмония. Ръстът на онлайн пазаруването намалява влиянието на епидемията върху търсенето. Ефектът така или иначе е негативен, но той е по-слаб в сравнение с миналите години благодарение на Amazon, Netflix и онлайн игрите. В тези условия силно влияние на успеха на една компания оказва стоката с която тя търгува. Луксозните брандове ще пострадат. Техните стоки се купуват лично, а не по интернет. Покупките от този род са от типа „шопингът като отдих“. Самото отиване в луксозния магазин е част от удоволствието от покупката. Но за базовите стоки, онлайн покупките могат да се превърнат в дългосрочен тренд.

 

За развиващите се пазари ефектът от новия коронавирус се изразява в намаленото търсене на ресурси. Намаленото търсене на суровини като мед например, може да донякъде да възвърне загубите след възстановяване на производството. Това „натрупано“ търсене ще удържи цените в бъдеще в общоприетите граници. Но с енергийните ресурси нещата съвсем не са толкова опростени. Отмененият полет си остава отменен. А Китай е един огромен и неособено ефективен консуматор на ресурси. Намаляването на БВП на Китай само с $1 на човек от населението на страната има далеч по-тежки последствия за глобалното търсене на ресурси, отколкото да кажем аналогичното намаление на БВП с $1 на човек във Великобритания.

 

цялата статия ТУК

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Шопа (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6415 | Одобрение: 1430
Към днешен ден делът на Китай в световната промишленост достигна 25%. ИЗПЪЛНЯВА СЕ КАЗАНОТО В БИБЛИЯТА - КИТАЙ ЩЕ ЗАВОЮВА СВЕТА И ЩЕ УПРАВЛЯВА...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама