Икономистът Евгени Кънев: Взех такси и ми се наложи да слушам Волгин

30.11.2021 / 15:51 1

Кадър Е.Кънев ФБ и Булфото

Икономистът Евгени Кънев разказа интересна случка, която е имал в таксито.

Ето какво пише той във Фейсбук:

"Наложи ми се да взема такси и така ми се наложи да слушам… Волгин. Знаете - за всичко са виновни.... либералите и особено американците сред тях. И Байдън сега е топ виновникът, дори за пандемията.

Добре, питам аз моя шофьор - Русия защо също затвори, нали си имат Спутник ваксина? А, вика, руснаците на всичко издържат, тях не ги мисли. А и имат кой да се грижи за тях ?!?

Помислих си какво нещо е културата. Дори този шофьор да е работил и по-квалифицирана работа - когато живееш в среда на митологии от съветско време, спасение няма - когато никой не те е научил на критично мислене, а училището те е направило съветски човек.

Дали обаче това всъщност е съветската култура или е част от някакъв по- голям културен домейн, какъвто е средноазиатско- ориенталският? И в който и ние сме били първо 500 г, а по-късно още 50 г, та дори до ден днешен ?

И щях да съм сигурен в това, ако нямах яркия спомен за моите дядовци как живяха и си изкарваха прехраната. И за строителите на съвременна България в епохата на Възраждането и след Освобождението.

Коя е поантата на нашата национална култура?

Трудолюбието, уважението към труда и достойнството на другите и признание за техните постижения? Или мързелът, използвачеството и кражбата на и от труда на другите, стъпкването на тяхното достойнство?

Когато един човек живее под чужда самоличност, той рано или късно получава психическо разстройство. Когато един народ изоставя своята национална култура, бит, традиции и манталитет, той започва да залинява.

В своята многовековна история България на три пъти е била изцяло доминирана от чужда култура - византийска, османска и съветска.

В първия случай сме пострадали най-малко, заради близостта в нашите култури и взаимстването на вяра и писмо.

Във втория случай е било голяма трагедия, която обаче е превъзмогната през Възраждането и след Освобождението и е започнал процес на връщане в лоното на западната цивилизация - особено след като с помощта на златния български лев цели поколения управници, учени и професионалисти получиха образование на Запад.

Третият път - съветския - може да се окаже най-тежкия, защото без частна собственост (която в османски времена е била възможна) и с поробването на човека от Държавата и нейната идеология е станала цялостна промяна в националния културен код. И всичко негативно от ориенталско - азиатското отношение към другите и обществото е станало доминантно отношение.

Бог, природата или съдбата сякаш искат да ни помогнат да превъзмогнем тази национална трагедия. Хиляди младежи се връщат или искат да се върнат от Запад. И заради пандемията. Някои се включиха в политиката. Дали това не е новият ни елит призван да върне нашия народ към неговите корени?

Досега винаги имаше една невидима стена, която им пречеше да се върнат.

Дали не е дошъл краят на една съветско- ориенталска група, която изсмуква жизнените сокове на нацията и нямаше интерес да се върнат?

Само след няколко месеца ще разберем шансовете."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
Nico (преди 1 годинa)
Рейтинг: 45 | Одобрение: -25
Няма шанс да се промени каквото и да е. Волгин е само една точка в цялата тягостна и мрачна картина. Държава България отдавна няма. Има една географска територия наречена Задунайская губерния в която веят ветровете на ориенталщината и простотията.
Няма смисъл да спориш с хора от които те делят 2 вагона с прочетени книги.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама