Икономисти: Бюджетът изглежда стабилен

01.09.2020 / 10:24 1

Снимка: Петел

"В социалната сфера винаги има дефицити неизбежно. Сега новите моменти, които се появиха след март, това е неочаквания ръст на безработицата от една страна, от друга страна - много случаи, при които има спад на доходите, защото много работодатели са използвали неплатения отпуск като начин да съхранят работни места. Третият голям проблем са новите рискове за хората застрашени от бедност", обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ икономистът Иван Нейков от Българския институт по труда и социалната политика.


Около 30% от децата в България са застрашени от бедност. Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени.

Икономистът от "ЕКИП" Стоян Панчев е на мнение, че бюджетът изглежда стабилен. Според него особено притеснение в Министерство на финансите няма. Част от програмите, свързани с извънредните стопански обстоятелства, трябва да приключат относително скоро.

Нейков заяви, че е започнал рестарт на икономиката, много от предприятията работят с нормални темпове. Икономиката се е издължила, макар и с променените срокове. Това е и една от причините да има стабилност в бюджета.

Световната икономика и преди кризата е вървяла към някаква форма на рецесия, обясни Панчев. Това навежда на мисълтта за много по-дълбока структурна криза. Пандемията е отключила началото на нещо сериозно, което няма да приключи с появата на ваксина или на стаден имунитет.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
на светло (преди 2 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
може би само "изглежда"...................
за сега - добре!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама