Икономисти: Бюджетът изглежда стабилен

01.09.2020 / 10:24 1

Снимка: Петел

"В социалната сфера винаги има дефицити неизбежно. Сега новите моменти, които се появиха след март, това е неочаквания ръст на безработицата от една страна, от друга страна - много случаи, при които има спад на доходите, защото много работодатели са използвали неплатения отпуск като начин да съхранят работни места. Третият голям проблем са новите рискове за хората застрашени от бедност", обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ икономистът Иван Нейков от Българския институт по труда и социалната политика.


Около 30% от децата в България са застрашени от бедност. Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени.

Икономистът от "ЕКИП" Стоян Панчев е на мнение, че бюджетът изглежда стабилен. Според него особено притеснение в Министерство на финансите няма. Част от програмите, свързани с извънредните стопански обстоятелства, трябва да приключат относително скоро.

Нейков заяви, че е започнал рестарт на икономиката, много от предприятията работят с нормални темпове. Икономиката се е издължила, макар и с променените срокове. Това е и една от причините да има стабилност в бюджета.

Световната икономика и преди кризата е вървяла към някаква форма на рецесия, обясни Панчев. Това навежда на мисълтта за много по-дълбока структурна криза. Пандемията е отключила началото на нещо сериозно, което няма да приключи с появата на ваксина или на стаден имунитет.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
на светло (преди 8 месеца)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
може би само "изглежда"...................
за сега - добре!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама