Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на „Солвей”: Харесваме България, ще останем тук не 25, а 125 години

09.12.2022 / 18:53 0

„Солвей Соди” отбелязва тържествено 25 години от приватизацията на содовия завод в Девня. Поводът събра във Варна държавния глава Румен Радев, Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, Н.П. Фредерик Мьорис, посланик на Кралство Белгия в България, представители на изпълнителната и местната власт, ръководството, служители на Солвей и други гости.

„25 години са нищо. Харесваме България, ще останем тук не 25, а 125 години”, това каза пред журналисти каза Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на Група Солвей, дошла у нас за честването.  „Девня играе ключова роля в нашия бизнес с калцинирана сода и ще продължим да инвестираме в растежа на компанията и декарбонизацията на производството. Стремим се да обслужваме нашите клиенти по устойчив, надежден и конкурентен начин”, заяви шефът на белгийската компания, която има около 10 млрд. евро оборот годишно, 21 хил. служители и 98 предприятия в 64 страни.

За изминалите 25 години инвестицията в „Солвей Соди” на акционерите  „Солвей“ (75%) и турската група „Шишеджам“ (25%) са близо 800 милиона евро. Това е основната причина Заводът за калцинирана сода в Девня да е днес най-големият по рода си в Европа и един от най-големите в света. Той отговаря на нарастващото глобално търсене на калцинирана сода и натриев бикарбонат  и осигурява  сигурно и устойчиво производство на  тези продукти. Калцинираната сода е основен продукт за  производството на стъкло за сгради, автомобили, слънчеви панели и литиев карбонат за батерии, както и почистващи препарати и химикали, а натриевият бикарбонат е от съществено значение в здравеопазването, храните, фуражите и пазарите за очистване на димни газове.

„Химическата индустрия е майката на всички индустрии”, заяви още Илхам Кадри, която акцентира върху тенденцията производството и цялата дейност на „Солвей Соди” да има минимален ефект върху околната среда. Компанията ускорява своите планове за енергиен преход с цел постепенно премахване на въглищата до 2030 г. и  постигане на въглеродна неутралност преди 2050 г., които включват и проект за съвместно изгаряне на биомаса (в експлоатация от октомври 2022 г.) и изграждане на инсталация за термична обработка на алтернативни горива и биомаса.

„Не е толкова често в България да има предприятия, които са световни лидери и оперират тук”, коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. С уговорката, че у нас преобладават лошите примери на приватизация, той благодари на „Солвей Соди” за инвестициите им в декарбонизацията, което показва грижа за обществото и природата.

„Това показва, че са компания, която иска да е лидер и в XXI век, а не да останат в миналото”, заяви още министърът. Стоянов съобщи, че химическата индустрия в България отчита 45% ръст на износа, който се изразява в 7,2 милиарда за осемте месеца на годината. „Голяма част от този резултат се дължи на „Солвей Соди”, допълни министърът.

 Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама