Илон Мъск: Трябват ни мозъчни импланти, за да се конкурираме с изкуствения интелект

18.02.2018 / 03:33 5

Хората рискуват да се превърнат в „тъпи домашни любимци“ на изкуствения интелект, ако не имплантират в мозъците си технология, който ще помогне да се конкурираме с разумните машини, смята световноизвестният предприемач в сферата на футуристичните технологии Илон Мъск.

Генералният директор на SpaceX и Tesla Motors обяви в Twitter, че един един тип мозъчен имплант, който подпомага естествения ни интелект, като ни свързва с компютърна система, ще бъде ключов за поддържането на нашата автономия като вид.

„Не ми харесва идеята да бъда домашна котка, но какво е решението? - пита Мъск по време в интервю на живо в рамките на конференцията на Recode в Калифорния през лятото на 2016 г. „Мисля, че едно от решенията е да добавим пласт изкуствен интелект. Точно както мозъчната кора работи в симбиоза с лимбичната система, така дигиталният слой ще работи в симбиоза с вас.“

Мъск е сред най-големите поддръжници на изкуствения интелект, но в последно време не пести опасенията си за бъдещето на машинното учене. Преди две години, заедно със Стивън Хокинг и десетки други учени той подписа отворено писмо, в което се подчертава нуждата да се изследва общественото въздействие на изкуствения интелект. Наскоро той определи ИИ като „най-голямата заплаха за човечеството“.

Технологичният магнат се опасява, че ИИ в един момент ще станат по-умни от хората – което е добре, ако става дума за лечение на тежки заболявания и решаване на глобални проблеми, но означава също и че машините може да започнат да гледат на нас като на сладки, но тъпи домашни любимци. В най-добрия случай. В най-лошия случай може до такава степен да им писне от нашето производство на отпадъци и въглеродни емисии, че просто да ни изтрият от лицето на Земята, а ла „Терминатор“.

И това е моментът, в който излиза на сцената т.нар. „невронна нишка“. Изобретението е известно от романите на научния фантаст Иън Банкс и представлява мрежа, която може да се имплантира в мозъка, където се враства и позволява нервоните да се програмират и подсилват. Целта е човешкият мозък да се свърже с компютрите, така че да върви в крак с техния интелект и потенциално да го надмине.

Това звучи доста футуристично, но учените вече работят по подобни технологии, например инжектирането на нови клетки с цел подобряване на работата на мозъка, а миналата година успяха да инжектират невронна мрежа в мозъка на мишки, който е първа стъпка към създаването на реален имплант от този тип.

„Опитваме се да размием разликата между електронните схеми и невронните вериги – казва пред Smithsonian Чарлс Либер от Харвардския университет, един от учените, участващи в този проект. „Преди да тичаме, трябва да се научим да ходим, но мислим, че наистина можем да направим революция в способността ни да свързваме мозъка.“

И тъй, как би работил този мозъчен имплант при хората? Мъск признава, че мозъчната хирургия крие твърде голям риск, затова според него в бъдеще тази мрежа може да бъде инжектирана „във вратната вена“, след което да стигне до черепа по кръвен път.

Не звучи никак забавно, но ако алтернативата е да бъдеш домашен любимец на машините, може би не е така ужасно.

И, ако това ви е малко, според Мъск има възможност - „едно на милиарди“, но все пак възможност - ние вече да сме играчи в някаква компютърна игра на по-напреднали цивилизации. Желаем ви приятен ден!

 Science Alert

Obekti.bgЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Mercenary (преди 6 години)
Рейтинг: 47466 | Одобрение: 11156
уйчо, ако не си бум-бум, то тогава и на теб да ти еба майката!
3
1
ВАРНА ДНЕС (преди 6 години)
Рейтинг: 560 | Одобрение: 20
Тези съвсем се побъркаха!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама