Има риск ЦИК да изпусне сроковете за симулация на електронния вот

12.08.2017 / 22:00 0

Централната избирателна комисия все още не е провела симулациите за електронния вот. Омбудсманът Мая Манолова предупреди комисията, че ще изпусне сроковете.

С лаптоп в парка - така можем да гласуваме експериментално от 1 януари 2018 г. За да влезе в ход нововъведението, от ЦИК трябва да проведат три симулации до края на тази година.

От Централната избирателна комисия увериха, че ще спазят сроковете, но ще работят с Държавната агенция за електронно управление. 

„Въвеждането на една пилотна система за електронно дистанционно гласуване е свързано и с избирателните списъци, база данни население”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

От страницата на ЦИК става ясно, че агенцията за електронно управление е кандидатствала по европроект за 21 месеца, в който комисията ще й бъде само партньор. По закон финансирането на електронния вот е от държавния бюджет.

 

„Моето виждане е, че по-общо се неглижират тези нови методи на гласуване, които позволяват да бъде намалено влиянието на корпоративния и купен вот”, коментира Стефан Манов, българин, който живее във Франция. 

Европейската практика с електронното гласуване е противоречива. Заради повишена опасност от кибератаки на последните президентски избори Франция го отмени за гражданите си в чужбина./Бтв

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.htmlПоследни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама