Имотите във Варна по-скъпи с 46%. Инфлацията и новите лихви вещаят по-високи цени

19.06.2022 / 07:10 0

Имотния пазар във Варна е толкова нагорещен, колкото се очертава да бъде и летния сезон. Анализаторите от сайта за имоти във Варна Реалистимо разглеждат последните статистически данни от НСИ, цифрите очертават интересна картина.

За периода от 2015 г. до края на 2021 г. имотите в Североизточния район на България, в това число и Варна, са поскъпнали с цели 46 процента. Старите жилища са поскъпнали повече от новите - 48 спрямо 41 на сто. Последното тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие поскъпването на имотите във Варна е 1,2% на новите спрямо над три пъти повече за старите жилища (3,9%). На годишна база съотношението нови-стари имоти се обръща - индексите на повишение на цените на имотите в Североизточен район са 9,9 за новите и 9,7 за старите жилища.

Тенденцията за активни покупко-продажби на имот изобщо не показва признаци на охлаждане, сочи статистиката за страната. Най-предпочитано е новото строителство. Не се променя и фактът, че търсенето е по-голямо от предлагането.

Тази оживена пазарна картина се помрачава единствено от прогнозите за цените на ипотеките, което е и най-честата форма на придобиване на ново жилище. Там бумът е правопропорционален на интереса към инвестиции в имоти. На национална база жилищните кредити за първото тримесечие на тази година са се увеличили почти с 50 на сто спрямо същия период на миналата година, което прави стотици милиони лева повече. Този ентусиазъм се поддържа от все още твърде ниските и атрактивни цени на ипотечните кредити с лихви между 2,6 и 2,8 процента. Въпросът е какво ще се случи в бъдеще?

Международният натиск за повишаване на лихвените проценти рано или късно ще стигне и до България. Песимистите считат, че това може да стане още това лято, въпреки че в Европа се очаква процесът да тече по-бавно отколкото през океана. Виновник за тази негативна перспектива, разбира се, е инфлацията.

В имотния портал Реалистимо собственици и агенции публикуват актуални имоти както за продажба, така и имоти под наем във Варна.

За всички, които искат да купят имоти в морската столица, има добра и лоша новина. Добрата е, че все още има няколко месеца, в които условията за жилищно кредитиране ще са все още изгодни. Лошата е, че българските банките обикновено не дават фиксирана лихва за целия период, а максимум за първата петилетка.

 

*публикацияПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама