Индустриалният капитал в България: Ако искаме увеличаване на БВП, трябва работният ден да е 9 часа

07.01.2020 / 11:03 11

Снимка: Pexels

И в държавния, и в частния сектор се иска с по-малко на брой работници да се свърши цялата работа, защото ще се спести финансов ресурс, но се стига до злоупотреби с отчитането и заплащането на извънреден труд.

Това заяви пред БНТ Валери Апостолов от КТ "Подкрепа" по повод създадената работна група на правителство, синдикати и бизнес, която обсъжда да бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно, пише News.bg. Това ще доведе до увеличаване на извънредният труд с един час и до 9-часов работен ден.

Апостолов даде пример с Унгария, където в края на 2018 г. имаше масови протести, защото се поиска въвеждането на такъв закон, който бе наречен "робски закон".

Представителят на синдиката каза още, че са алармирали, че 50% от труда, който се полага, не се отчита и второ - не се заплаща. Затова синдикатите са категорично против промяната, която бизнесът иска.

От своя страна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България защити обратната теза (АИКБ).

"Целта не е с едно и също количество хора да се свърши повече работа, защото в момента има дефицит на работна ръка на пазара на труда и липса на квалифицирани специалисти. В такъв случай, ако искаме ръст на БВП, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работници, а чрез повече работа и увеличаване на количеството на положения труд", каза Иванов.

Той категорично обяви, че не е съгласен с опонента си, че извънредният труд е нещо, което е догма.

"Той е забранен от Кодекса на труда, но е доброволен и не може да се положи без съгласие на работника", каза Иванов и посочи как е по закон - ако се полага извънреден труд в почивни дни - 50% в работни дни - 75% в почивни ди и 100% на официални празници.

От своя страна Валери Апостолов посочи, че например в транспорта извънредният труд води до злополуки, а Европа върви към обратното - 35-часова работна седмица.

Добрин Иванов от АИКБ уточни, че работният ден няма да стане 9 часа, а това ще се отнася само за предприятията, където има нужда, като например сферата на отбраната, аварийни ситуации и т.н.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
pirat (преди 3 години)
Рейтинг: 8945 | Одобрение: 1885
Анусе,а ти като си си развил мозъка от на амеба,до маймуна какво?Пак банани по входните дупки и висиш в сайта 20 часа.
3
1
Tито (преди 3 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
Мара-общата, по адреси ходи ли, или само на магистралата? Това ''Мара'' е Българското име, благодарение на другаря Живков, а иначе си е, Магбуле-то от Браниполе.
4
1
cron1 (преди 3 години)
Рейтинг: 67088 | Одобрение: -5242
Мръсни изроди! Хората във Финландия минават на 4-дневна работна седмица по 6 часа, а вие - 9 часа работен ден! Да се задавите дано!!! ГнявГнявГняв
Марио Кроненберг
5
1
toshinkata (преди 3 години)
Рейтинг: 3533 | Одобрение: 1028
Българския "безнесмен" е слабоумен и не вижда по-далеч от носа си и мисли само как да изкара днес колкото може повече да ги пръсне по курви, заведения и коли, отива и дава по 500 лв за вечеря да си води курвата, а за заплати да вдигне неще и да чуе. Решението на проблема с кадрите НЕ Е да се опитваш да изгониш и малкото къдърни хора към чужбина, а напротив, да им създадеш причина да останат, щото не се знае, нещата се обръщат - днес е силен и води курви с лъскави коли по заведения, а утре може да свърши в кашон в някой подлез.
4
0
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 121150 | Одобрение: -1610
и 90 часа да стане все тая. Създаване на БВП и други алабализми. Истината е че докато ИМА такава държава нищо не може да се получи.Колкото и да бъхти пролетариата ,колкото да се извиват капиталистите/които бачкат/ щом биват обирани от Тиквун и шайката му-няма смисъл!
5
2
... (преди 3 години)
Рейтинг: 25676 | Одобрение: 7291
А Финландия планира 4 дневна работна седмица. Да не би да са по-умни или по-малко мързеливи?. Съмнявам се. Може би работодателите не са толкова алчни.
6
1
чака-рака (преди 3 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
тез цървули да почнат да инвестират в образование на кадри  и в училищата и в университетите..след като демографската тенденция е такава  и ще става по-зле за напред е добре да инвестират и да не мъркат 
3
2
Уйо (преди 3 години)
Рейтинг: 42605 | Одобрение: 8085
Аз мисля, че трябва да е поне 12 часовия работен ден, като от него да се плащат само 8 час. Останалите 4 часа да отиват в касата на АИКБ за подпомагане на бедните ни индустриалци.
6
0
бачо Кольо (преди 3 години)
Рейтинг: 15714 | Одобрение: 4339
Амчи ние пък не искаме ,а де!
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама