"Интел" прави завод за 4,6 милиарда долара в Полша

22.06.2023 / 16:19 1

Кадър Интел

"Интел" (Intel) планира инвестиция в Полша на стойност ото около 4,6 милиарда долара, която се очаква да създаде 2000 работни места в самата компания и хиляди други при доставчиците, съобщи полското издание на "Бизнес инсайдър".

"Интел" съобщи къде ще се намира новият му завод, в който ще се тестват полупроводници, произвеждани в Ирландия и Германия. Заводът ще бъде разположен на 20 километра от Вроцлав, като проектът е в подготвителна фаза и строителството му ще започне, след като бъде одобрен от ЕС.

Полша е избрана за локация на новия завод по няколко причини, включително инфраструктура и много високия потенциал от гледна точка на налични висококвалифицирани работници. Новият завод ще бъде добре разположен и от гледна точка на свързаността с планирания нов завод за силициеви пластини в Германия и вече съществуващия от този тип в Ирландия.

Тази близост ще даде възможност за тясно сътрудничество между трите производствени обекта и ще помогне да се увеличи устойчивостта и рентабилността на европейската мрежа за доставка на полупроводници. 

"Географското положение на Полша дава възможност за ефективно сътрудничество с производствените обекти в Германия и Ирландия. Това решение е  много конкурентноспособно от гледна точка на стойността спрямо други обекти по света, а и предлага голям потенциал заради многото талантливи служители, които ще помагат в развоя". Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър.

ЕС си е поставил за цел да увеличи с 20 на сто дела  си в глобалното производство на полупроводници, за да намали зависимостта си от азиатското производство.

По същия начин "Интел" също е решил да диверсифицира източниците си на доставки и в да развива заводите си в Европа. Американската компания смята да инвестира за тази цел 80 милиарда евро в рамките на 10 години./БТАЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
cron1 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 73121 | Одобрение: -7719
Това е чудесно! Трябва да намалим зависимостта от чипове от Китай и Корея! Усмивка
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама