Искрен Веселинов с идея за радикална законова промяна, засягаща предумишлените убийства

10.10.2018 / 14:44 1

Да отпадне  съкратеното съдебно следствие при умишлено убийство. Това посикаха  от парламентарната група на „Обединени патриоти”, съобщава "Канал 3". 


Във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе те припомниха старо свое предложение за промяна  в наказателнопроцесуалния кодекс .

 „Предлагаме извършителите на предумишлени убийства да не бъдат бонифицирани по никакъв начин. Те се признават за виновни, възползват се от т.нар. съкратено съдебно производство, вместо доживотен затвор, получават 20 години, излежават 15 и след това излизат и отново убиват. Такъв е случаят с убитата Вероника във Велико Търново.

Обсъждал съм го и с близки на жертви и всички сме били на мнение, че Институтът на съкратено съдебно следствие трябва да бъде отменен за тези най-тежки престъпления. Тогава внесохме подобно предложение в Народното събрание. Сега ще поставя въпроса отново пред колегите от парламентарната група на „Обединени патриоти” и смятам, че ще получа подкрепа, защото това оскърбява чувството за справедливост на българите. Не може след 15 години един подобен човек отново да бъде сред нас и да заплашва живота на нашите близки”, обяви депутатът от Патриотите Искрен Веселинов, като уточни, че идеята още не е обсъждана с ГЕРБ.

По повод идеята зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков коментира:

„Отговорът винаги е превенция и наказанията също имат превантивна цел. Но създава се практика да реагираме впоследствие завишавайки наказания или правейки процедурни промени при подобни чудовищни действия. Това, само по себе си, не е нещо, което ще допринесе за по-сигурната среда, за по-качественото правораздаване. Наказанието е неизбежне и то трябва да бъде с цялата строгост на закона, но никой закон не е достатъчно строг за нещо такова.

Ситуацията в Русе е трогателна и сърцераздирателна. Трябва да се предприемат страшно много действия по превенцията – по осветлението, по присъствието на полицията. Но трагедията е страшна”.

„Всяка една промяна, която допринася за по-добра справедливост, ще лбъде подкрепяна”, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Защото смятам, че това е наше задължение и винаги подобни тежки осъдителни присъди би трябвало да имат и съответната превантивна дейност за всеки един, който смята, че ще получи по-леко наказание за извършено дадено тежко престъпление”, допълни Цветанов.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

2
6
морският (преди 3 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
ЗА ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ-"ДОЖИВОТ" БЕЗ ПРАВО НА ПОМИЛВАНЕ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама