Ислямска държава с 3000 потенциални агенти в Турция

17.01.2015 / 18:21 1

Приблизително три хиляди души поддържат връзки с групировката Ислямска държава в Турция. Това се казва в доклад на турските разузнавателни служби, който предупреждава за опасност от нападения срещу западни обекти и интереси в страната.

Документът, публикуван днес от в. "Хюриет" и цитиран от АФП, препоръчва засилено наблюдение, за да се установи точната роля на всеки екстремист, пише "24 часа".

Отбелязва се, че е изпратен червен сигнал до службите за сигурност с предупреждение за възможни нападения срещу посолствата на западни страни от джихадисти от ИД след атаките в Париж, при които загинаха 17 души.

Западните граждани и инфраструктурите на НАТО също са възможни мишени, предупреждават турските разузнавателни служби.

В доклада се отправя предупреждение за възможни бомбени атаки навсякъде в Турция от страна на "спящи ядра".

Приблизително 700 турски граждани са се присъединили в Сирия към джихадистите от ИД и това създава риск от атентати в Турция при завръщането им в страната, заяви в четвъртък турският министър на външните работи Мевлют Кавушоглу.

Той посочи, че страната му е забранила влизането на нейна територия на близо 7250 души, заподозрени, че искат да преминат в Сирия, и че 1160 кандидати джихадисти са били експулсирани.

Турското ислямско-консервативно правителство дълго време бе обвинявано от западните си съюзници, че не сътрудничи достатъчно в борбата за разбиване на джихадистките канали, които преминават през неговата територия.

Кавушоглу потвърди, че Хаят Бумедиен, издирваната приятелката на убития в Париж джихадист, е влязла в Сирия през Турция на 8 януари.

На 6 януари млада жена извърши атентат в Истанбул като уби един полицай. Тя бе идентифицирана от турски медии като Диана Рамазанова от руската република Дагестан, но досега турските власти отказват да потвърдят името й. Предполага се, че тя е вдовицата на норвежки екстремист, с когото се е била в Сирия в редовете на джихадистите.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
KrasenM (преди 4 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
Докъде ще стигне това незнам...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама