Истината според Евростат, а не според Борисов: Българската икономика се свива, а европейските растат бързо

13.11.2020 / 15:02 3

Кадър Б. Борисов ФБ

Икономиката на България се е свила с почти 3 процента в сравнение с миналата година.

Европа и светът са в криза, а българското производство расте, написа във Facebook премиерът Бойко Борсов, цитирайки само част от доклада на Евростат. Министър-председателят избра да представи само увеличението в промишленото производство с 2,3% на месечна база, но пропусна да спомене, че на годишна база производството в България е паднало.

Икономиките на ЕС отбелязват близо тройно по-висок икономически растеж в сравнение с българската през летните месеци (от юли до септември), става ясно от експресните данни за БВП през третото тримесечие на 2020 г., които към момента са достъпни за 20 държави от общността.

Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараснали с 11.6% спрямо април - юни 2020 г., докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%, обяви Евростат. Това означава, че българската икономика бележи слабо възстановяване през лятото, въпреки че през пролетта икономическият спад беше сравним със средноевропейския (10.1% свиване у нас при 11.4% в ЕС).

Докато България расте с 4.3%, Чехия отчита растеж на тримесечна база от 6.2%, Полша – 7.7%, Словакия – 11.7%, Унгария – 11.3%, Германия – 8.2%, а най-пострадалите от кризата южни държави, които отбелязаха рязко свиване през пролетта, сега отскачат с високи стойности: Италия - 16.1% растеж, Испания – 16.7%, Франция – 18.2%.

Проверка в сайта на Евростат показва, че спрямо септември 2019 г. промишленото производство в страната ни бележи спад с 2,6%, а в страни, при които Борисов вижда влошаване, реално регистрират възход в промишлеността на годишна база, пише Топ новини.

Според него единствено Чехия, Дания, Полша и Словакия имат по-голям ръст в целия ЕС.

"Освен това производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец. Нещо, с което не могат да се похвалят много страни в Европа. Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в Еврозоната се влошава", твърди Борисов.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 6 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Току що тече предаване на БНТ по темата.....Възмутен съм да слушам тази пропаганда.....Лъжи и видео....кого смятат да залъжат, бабите ли.....? Пълно безобразие е да се излъчват подобни предавания с мнението на един Плъшок.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Горан (преди 6 месеца)
Рейтинг: 2962 | Одобрение: 617
боко тъпото отдавна не е в час, не знае в кое измерение се намира
да ама не
2
0
nimfa1925 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 13989 | Одобрение: 3249
Той искаше да каже че расте в пъти повече от европейската ,но от пуста скромност.....
4444444

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама