Истината за пазара на труда у нас: Младежи трябва да крият уврежданията си, за да започнат каквато и да е работна

10.10.2019 / 14:49 1

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

 

Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и често те крият, че имат ТЕЛК, за да бъдат наемани на работа. Това разкриха от сдружение „Няма невъзможни неща”.

Затова е особено важно да бъдат подкрепяни, сподели пред ОИЦ-Варна председателят на сдружението. Усилено трябва да се работи и със семействата им, които все още нямат смелост да признават проблемите на глас. Често родителите залитат в две крайности – или преекспонират здравословното състояние, за да получат децата им по-голям процент ТЕЛК, или не искат да признаят, че има проблем, коментираха от неправителствената организация.

Варненски младежи с увреждания и ментални затруднения намират реализация с помощта на проекта „Няма невъзможни неща по пътя на активното включване”. Той се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. и е на стойност 294 835 лв., съобщават от Областния информационен център-Варна. Бенефициент е Сдружение „Няма невъзможни неща”.

С европейските средства са обзаведени и оборудвани помещения, които са пригодени за обучения на младежи в направленията помощник-готвач, озеленител и технически сътрудник. За да придобият нужните знания и умения, младите хора имат на разположение учебна кухня, озеленителен кът и офис техника. Те имат и възможността да работят след придобитата квалификация. От старта на проекта 25 младежи над 14 години и 15 родители са получили подкрепа и съдействие.

32-годишният Тошко и 36-годишният Краси са обучени по проекта и работят към социалното предприятие на сдружението като пом.-готвачи. Умеят да приготвят кетъринг, фрешове, различни ястия и десерти. Харесват реализацията си и се чувстват удовлетворени. Като технически сътрудник в неправителствената организация работи и Роси, която владее два езика и се занимава с преводи на юридически документи. Борави умело с офис техниката и има добра компютърна грамотност.

Проектът „Няма невъзможни неща по пътя на активното включване” е осигурил обучение и заетост не само на младежи с увреждания, но и на близките им, които полагат грижи за тях. Той е стартирал на 10.04.2017г. и приключва на 10.10.2019г.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама