Иван Гарелов: Името Северна Македония може да бъде използвано срещу интересите ни

13.06.2018 / 14:17 0

Снимка Булфото

Ако вярваме на официалните лица, името Северна Македония не е никакъв проблем за България. Теоретично обаче това име може да бъде използвано срещу интересите ни. Това каза журналистът Иван Гарелов в ефира на БНР. Той припомни, че единствено президентът Румен Радев още след подписването на договора ни с Македония при посещението си Скопие е направил едно изявление, че всякакво име, свързано с географско понятие може да засегне интересите на България. "Според мен очевидно точно това име – Северна Македония засяга нашите интереси, тъй като включва в себе си и Пиринска Македония", посочи Гарелов.

"Каквото и да се говори сега, в договора (между Гърция и Македония) няма изрично да пише, както не беше написано и в договора между България и Македония, че тази промяна в името няма да засегне по никакъв начин интересите на България", допълни той. Гарелов смята, че е вече късно да се търсят гаранции за нашата страна по повод новото име на Република Македония:

„Това са малко закъснели реакции, пропуснати възможности. Тези гаранции трябваше да залегнат в междудържавния ни договор с Република Македония. Сега да искаме тепърва Гърция и Македония, подписвайки техния си договор, да вмъкват такава точка, която да ни облекчава нас, не само се съмнявам, но съм почти сигурен, че няма да се получи. На Балканите е традиция да подхлъзваш съседите си, дори без да си декларирал, че си имал такива намерения.“

Не можем да смятаме процеса за името за завършен, завършен е един етап. Едва след като мине през всички процедури в Македония, ще бъде поставен за гласуване в гръцкия парламент, уточни журналистът, като не изключи варианта за бламиране на премиера Алексис Ципрас в гръцкия парламент, защото в редиците на партията „Сириза“ не цари пълно съгласие и се наблюдават отцепвания по различни поводи:

„Най-важно е, че по този начин се отварят вратите на Македония да бъде поканена в ЕС и НАТО, дори до края на този месец. Но ние не задаваме въпроса какъв е интересът на гърците, че изведнъж станаха толкова склонни на някакъв компромис, а бяха толкова неотстъпчиви досега. Това е свързано с големите дългове на Гърция и отношенията с нейните кредитори. Предполагам, че на Гърция е обещано да получи някакви облекчения, които ще върнат гърците към едно по-спокойно благосъстояние. Зависи Ципрас как ще изиграе тази карта, за да постигне някаква победа в самата Гърция.“

Ако се постигне някаква победа в гръцкия парламент тя ще бъде крехка, нестабилна победа, смята Иван Гарелов:

„Не мисля, че Ципрас е толкова сантиментален да прави отстъпки само по линия на атлантизма. Не е присъщо на гръцките политици от каквато и партия да са да правят отстъпки просто така."

Гарелов разгледа въпроса за името на Македония и в контекста на засилващото се на Балканите геополитическо съперничество между Русия и Запада:

„Русия има традиционни отношения с Македония, има в Сърбия. Цялата тази история с приобщаването на Западните Балкани, със стремежа им да влязат едва ли не в пакет в ЕС се дължи именно на това съперничество. Западът бърза за заеме позициите. Заедно с Македония вероятно ще бъде приета и Албания.“  

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама