Иван Георгиев: Чудовищни неща се говорят за нас в Македония, само дето българите не са яли деца

30.10.2018 / 09:35 9

Чудовищни неща се говорят за нас в музеите в Македония. Само дето на твърдят, че българите са яли деца. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ журналистът Иван Георгиев, който е автор на филма „Македония – последният проект на Коминтерна“.
„Това, което пише в учебниците в Македония, трябва да се знае, защото то формира отношението към България. Още в шести клас децата в Скопие учат, че българите били татаро-монголско племе, а когато славяните дошли на територията на Македония, те заварили античните македонци. На всяка страница има писани безумия като например за македонски въстания срещу българите. Писатели, които никога не са писали на македонски, са изкарани македонци“, добави Георгиев.


Проф. Иван Илчев, който пък е член на съвместната Българо-македонска комисия по историческите въпроси, каза, че безумията в учебниците служат за промиване на мозъци. Те са писани по нареждане на правителството в Скопие.
„В Македония през последните 105 години като изключим Първата и Втората световна война български учебник не е влизал. Едно от забранените неща в Титова Югославия бяха българските исторически книги. Виждаме резултата от едно тотално промиване на мозъците в продължение на повече от век“, заяви професорът.


„Българската държава е правила много грешки в политиката си. Връщането на костите на Гоце Делчев в Скопие е една от тях“, коментира той.
„Учебниците в Македония са антибългарски. Трябва да се смени тона. Постигнахме съгласие да се публикуват източници. В македонските за разлика от българските не са посочени източниците“, обясни Илчев.
В македонските учебници пише: „создаваньето на македонскиот народ бил долг процес коj почнал во VIII век пр.н.е.”.
Водещият Антон Хекимян прочете в една от книгите, че българите сме били турско племе.


„Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье”, пише в един от учебниците, показани в ефира на бТВ.
„Св. Консшаншин – Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска азбука наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38  букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja”, пише в историческите учебници.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
17
0
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 157912 | Одобрение: 59217
Какво ви учудва.......? Разговаряш с бесарабски българин и той на чист руски език ти обяснява, че е българин......Разговаряш с македонец и той на чист български ти обяснява, че не е българин.......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама