Иван Гешев: Искана е такса спокойствие от фирми за бързо хранене и ресторанти в област Бургас

29.08.2019 / 10:05 0

Разследва е дейността на организирана престъпна група, занимавала се със събиране на такса спокойствие от ресторанти и фирми за бързо хранене. Това каза пред БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Спецслужбите задържаха вчера шефа на Областната дирекция за безопасност на храните в Бургас и шестима негови подчинени. 

„Дейността на тази група до този момент, според това, с което разполагаме като доказателства по досъдебното производство, е в две основни направления. Едното е в една престъпна матрица, която съдържа и в делата, които сме водили срещу служители на митниците, на НАП и на МВР, а именно за хора, взимащи т.нар. така спокойствие, за да не изпълнят служебните си задължения“, заяви Гешев.

„Втората дейност е свързана с това, че част от ръководството на дирекцията неофициално стои зад една фирма, чиято дейност е за сключване на договори с различни ресторанти, заведения за бързо хранене. Има различни животински отпадъци“, добави той.

„Заради задължението за сключване на договори за изкупуването им са сключени фиктивни договори, без да се извършва дейност, като служителите на Областната дирекция за безопасност на храните са „мотивирали“ по правилния начин различни бизнесмени на територията на областта за договори, без фирмите да имат технологичната възможност за унищожаване на тези отпадъци“, обясни заместник-главният прокурор. 

„Част от ръководството на БАБХ – Бургас седи неофициално зад една фирма, чиято дейност е унищожаване на отпадъци от животински произход. Тя няма потенциала да осъществява тази дейност. Осъществяван е рекет и не се извършва никаква услуга“, уточни той.

„Държавните служби са за това да подпомагат гражданите и бизнеса, а не за да ги мотивират да им плащат по този начин“, каза още Гешев.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама