Иван Гешев обяви пред ВСС, че няма да си тръгне сам от поста на главен прокурор

22.07.2021 / 11:10 6

Снимка ВСС

Първото официално изявление на Иван Гешев пред ВСС вече е факт. 

Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред ВСС на заседанието, на което се обсъжда предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Гешев.

Иван Гешев заяви, че няма да си тръгне сам от поста на главен прокурор и допълни: "За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС. Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия" заяви още той.

"Държа да отбележа, че поставените въпроси от проф. Стоилов, са обсъждани при избирането ми на главен прокурор. На същото основание се иска процедура за отстраняването ми, което е юридически нонсенс. Тези въпроси са поставяни от различни организации, включително бяха обсъдени октомври, когато Лозан Панов внесе удобно искане от Съюза на съдиите в България", продължи Гешев.

Относно твърденията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заяви: "Не знам колко се е готвил Рашков, но това, което виждам, е компилация от обсъждани становища. Г-н Рашков е посочил своите първоизточници, от които е реципирал тези факти и твърдения, непочиващи на реалната действия. Това са Хелзинския комитет,  Съюз на Съдиите в българия и Фондация за правата на човека".

"Освен това има логически противоречия в твърденията на Рашков – казва, че има липсва информация и в същото време, че е изнесена такава информация", разясни още Иван Гешев в изказването си.

"Лъжа е, че главният прокурор не се е явил пред Евройпейския парламент, моите заместници участваха в тази среща, аз не съм участвал“, каза Гешев пред съдиите. И допълни: „Отделно писмено отговорихме на поставените въпроси. Интересен е погледът ви, че това представлява каквото и да е нарушение", допълни още обвинител номер едно".

Той защити дейността си, като подчерта, че е било работено по неща, които до този момент не са били засегнати. "Това включва хора, които разполагат с изключително голям финансов ресурс и работят за чужди държави, решиха проблема с телефонните измами. Предстои да видим как ще се развие този въпрос", заяви той.

"За първи път бяха повдигнати обвинения на действащ министър, както и замразени средства, активи за около 3 милиарда лева. Дали тези активи са отнети са проблем на българския съд и на КПКОМПИ", каза още Гешев, пише dariknews.bg.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Радостин (преди 3 дни)
Рейтинг: 10307 | Одобрение: 1327
Като не си тръгва сам ще си тръгне изгонен.
Нека има справедливост !
4
0
:) (преди 3 дни)
Рейтинг: 24480 | Одобрение: 7570
Герберски нагляр. Ама ходи с охрана и скъпарски бронирани джипове... как пък един камион не го засече някъде, да ни отърве! 
4
0
ас (преди 3 дни)
Рейтинг: 71480 | Одобрение: 17640
като ви казах тоя и до тоалетна не ходи без разрешение. а боико борисов знае че ако го пусне сега и той ще влезе в затвора.
0
5
уйчо (преди 3 дни)
Рейтинг: 38077 | Одобрение: -3923
Гешев пресече "ало" измамниците и спести на много възрастни хора шока и инфаркта. Цацата и оня боксьор с плод-зеленчука си драпаха макарите.
4
0
Чичкото (преди 3 дни)
Рейтинг: 7905 | Одобрение: 985
А нима някой е очаквал различен от този отговор
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама