Иван Портних се хвали с откраднати проекти! Показва ни Словения и САЩ и казва, че това ще е Варна!

16.10.2015 / 15:59 22

Веселин Златков

Досегашният кмет на Варна Иван Портних, който се бори от името на ГЕРБ за първи цял мандат начело на управлението на Морската столица, е известен със склонността си да публикува илюстрации за това, как ще изглежда градът някой ден.

Профилите му във фейсбук са пълни с визуализации на проекти, които той обещава да реализира, ако варненци отново го изберат.

Дали тези проекти са реални? Този въпрос е малко неудобен, но май доста уместен. И причината за това не е никак приятна.

Илюстрациите как ще изглежда Варна и по-точно как ще бъде преобразен район „Аспарухово“ с проекти за 100 млн. лв (според обещанието на Портних), са стилни, красиви и ... крадени.

Това установиха граждани, които засекли в картинките елементи, които са прекопирани буквално от чужди архитектурни обекти.

Интересните начупени структури по брега на канала например са взети директно от сайта на словенската архитектурно студио „БРУТО“.

Те са използвани за оформянето на парк в Любно об Савини. Информирани за факта, че техни оригинални разработки са се появили във варненски проект, при това разпространяван максимално публично от кмета на Варна, словенските архитекти заявяват категорично, че нямат никакво участие в него.

Очевидно става въпрос за кражба на принципа копи-пейст на техния дизайн. От „БРУТО“ - Любляна освен това са любопитни да разберат кой е „архитектът“, изработил тази визуализация, използвайки техния труд без каквото и да е позволение.

Това обаче и във Варна не е известно. Освен от Словения, в образа на бъдещата Варна, който представя Портних, има крадени елементи и от САЩ, при това от столицата Вашингтон.

От Националното пристанище край американския град е „свито“ цяло виенско колело. Кой точно е неговият дизайнер не успяхме да научим, но със сигурност и той едва ли знае, че във Варна ще се прави копие на неговата атракция, при това най-вероятно без да го питат. За варненци пък остава една друга дилема.

В ресторант можеш да върнеш едно ястие, ако то не изглежда така, както е на снимката в менюто. Какво трябва да се направи с кандидат-кмет, който показва красиви, но очевидно скалъпени колажи, които се представят за истински проекти?

Друг важен въпрос е какво е нивото на професионализъм на архитектите, на които разчита Иван Портних, след като те не зачитат изобщо професионалната етика и безогледно крадат труда на колегите си? Третият и най-важен въпрос обаче е друг: Иска ли Варна да има облик, който е откраднат – и пряко, и преносно, от други градове, или заслужава истински и оригинални проекти, които да я направят европейския град, какъвто заслужава да бъде?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
KrasenM (преди 4 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
Всичко се копира днешно време..
9
2
COF6666 (преди 4 години)
Рейтинг: 492 | Одобрение: 122
Едва ли ще заприличаме на сащ.;)
„Melior morior bellator, quam ago profugus.“
23
12
ko (преди 4 години)
Рейтинг: 391 | Одобрение: 121
хахаха някой кандидат кметове са по-заети да се занимават с Портних, отколкото да си гледат кампанията.
14
7
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 67498 | Одобрение: 34933
Точно от виенско колело имахме нужда
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
22
6
Losh (преди 4 години)
Рейтинг: 41319 | Одобрение: 11484
И айфелова кула да направят в аспарухово , аспарухово си остава аспарухово , кварталът строят за работниците на корабостроителницата и заводите в покрайнините на града преди повече от 50 години .......

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама