Иван Звездев: Българинът признава само зеле Кьосе, но аз предпочитам Балкан и Сармалин

16.11.2025 / 21:49 0

Кадър БТВ

Готвачът мечтае да сготви на Румен Радев свинско с кисело зеле, пише Труд.

В разгара на сезона на туршиите и домашното кисело зеле, всяко семейство се впуска в приготвянето на тази традиционна зимнина. Но макар и типично нашенска храна, тя си има своите тънкости. Затова потърсихме за съвет Иван Звездев - един най-популярните и обичани родни готвачи, който за разлика от хай колегите си от кулинарните риалитита, набляга на рецепти от българската кухня.

По думите на Звездев, киселото зеле не е просто туршия или зимнина, то е символ на зимното меню и на нашата национална кухня. Хитрините при приготвянето му не са много, но е важно да се спазва правилното съотношение. Ако прекалите със солта, ферментацията ще се забави, а в случай че не е достатъчно солено, зелето няма да втаса.

Има  много формули, но според Звездев 3,5% сол на 10 литра вода е идеалното количество. Самите зелки се поставят нагоре с цепнатата част, за да проникне саламурата навсякъде. Следват добавките – дюля, синапено семе и царевичен кочан.

„Българинът е професор на тема зеле и признава само сорт Кьосе, но лично аз предпочитам Балкан или Сармалин“, споделя топ готвачът.

Още в https://trud.bg/a/articles/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%B2


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама