Иван Звездев отвори очите на България за киселото мляко в магазините и таратора с лед

26.07.2024 / 15:44 2

Кадър БТВ

Кулинарният гуру спорил с 20-годишна плувкиня, която не ядяла мляко, защото я излъгали, че е полезно за организма й.

На българина му се насажда извратено отношение към храната, но мен не може да ме убедят, че не е полезна старата българска кухня. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Иван Звездев.

“20-годишна плувкиня с амбиции за националния отбор вчера ми каза, че не яде кисело и прясно мляко. Питах я дали е алергична и ми отговори, че не, но знаела за вредата от него. Как ще е вредно? В него има ценни вещества“, възкликна той, предаде Флагман.

„Ядяла само ръжен хляб с ленено семе. Това, което се случва, е по-скоро въпрос за бизнес. Някой налива на младите в главите такива неща“, обясни кулинарният гуру. 

„Говорил съм с много столетници и никой от тях не е ял нито лимец, нито авокадо или гаспачо. Не знам защо хората отричат хляба като храна. Нашите войници са яли хляб, сланина и ако има вино“, добави той.

„Повечето хора искат студени ядения през лятото, което не е добре, защото правят шок за организма. Ако си прегрял при 30 градуса външна температура и ядеш ледено студена диня или таратор, се стига до една невидима умора за организма“, предупреди Звездев. 

По-добре ястията ви да са със стайна температура, съветва той.

„В миналото хора са наблягали на киселите храни. Тараторът е с оцет и чесън. Някога дори са го правили без кисело мляко, а най-старият, който е описан от Петко Славейков в негова книга, е бил с лешници. Не е бил за ядене, а за сос към паламуд“, разкри кулинарният спец. 

Той разкри, че жътварският таратор се прави без кисело мляко. 

„Българите не са се ядели студени ястия, а бабек, странджански дядо, луканка, чесън, хляб. Това се носи на нивата“, заяви Звездев. 

Водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев пък изтъкна, че сега месата се считат за тежка храна, а в миналото дедите ни са хапвали точно това през лятото. 

„Вчера преоткрих жътварския си зелен боб от Странджа, за който бабата казва, че ако не сложиш сланинка, не е добър. В него се слагат и яйца, но днешните жътвари сме на море с бира в ръка, а тогава този сезон е бил за работа. Сега е за почивка“, каза още Иван Звездев.  

 Като гост в "Тази сутрин" той сподели защо не е добре в жегите да ядем ледени ястия.

"Това е шок за организма и е проблем. Лед в таратора не е добре. По-добре да отвикнем от този навик и да ядем на стайна температура храната."

Любимият на всички таратор например е с оцет и чесън. В по-стар вариант той не се е приготвял с кисело мляко и се е наричал жътварски таратор. Има вариант дори без краставица, а с лешници.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
село варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 23093 | Одобрение: 313
Таратор без мляко и краставици си е гола вода. Пък и днешния салам е без месо.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама