Ивайло Мирчев: Украйна за последните 18 месеца е платила на България 5 милиарда

05.07.2023 / 18:46 7

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БТВ

Депутатът Ивайло Мирчев е сред инициаторите да продадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна.

"Над 6 месеца текат такива разговори, още по времето на служебното правителство. В момента, в който акад. Денков и редовното правителство си влезе в правомощията, инициира и катализира този процес. А вчера колегата Делян Добрев от ГЕРБ го инициира на парламентарно ниво. Основната работа е в Министерски съвет. Днес меморандум се сключва за разбирателство с Украйна и подкрепата на Народното събрание от колегите от ГЕРБ, които написаха част от мотивировката. Това е един дълъг процес, който служебното правителство по някакъв начин не го доведе до край и сега ние искаме да го катализираме", каза той в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Ако г-жа Корнелия  Нинова има информация, че някой е изнесъл оборудването от АЕЦ "Белене", трябва да сезира ДАНС и прокуратурата. Аз нямам такава информация. Оборудването си е там и струва със сигурност над 1 милиард. Това, което трябва да се случи, и което е основен проблем за БСП всъщност, е, че в момента ние това оборудване нямаме какво да го правим. И в определена степен то не струва вече много. Защото Русия е под санкции, няма кой да работи с руски ядрени технологии и тепърва да изгражда ядрена централа. Интересното е, че в Украйна имат една почти завършена, на която й трябват долу-горе нашия пакет ядрено оборудване, за да може да започне работа и те нямат нужда от Русия под никаква форма там. АЕЦ "Белене" няма и не може да съществува. Тя е един корупционен проект и то от много години. За съжаление вече България плати милиарди и искаме да дадем "Стоп". Съветски учени са казвали, че тази площадка не е подходяща от сеизмологична гледна точка. Само на няколко километра от нея са блоковете в Свищов, които изчезнаха със земята", обясни депутатът.

"Украйна е страна, която за последните 18 месеца е платила на България 5 милиарда. И както ни е платила тези 5 милиарда за боеприпаси и въоръжение, ще може да се разплати и за ядреното оборудване, което ще се използва, ядрената централа ще тръгне и всички, които обясняваха, че ще бъдем на тъмно, защото няма газ от "Газпром", ще видят как ядрената централа в Украйна ще тръгне и как България ще вземе сумата, която струва това оборудване. Ако не го направим това, ние ще останем с това желязо. То не може да бъде използвано никъде. По една проста причина - че вече никой не иска да работи с Русия", категоричен бе Мирчев.

"България помощ на Украйна не дава. Общата военна помощ, която България е предоставила на Украйна до момента, е 20 милиона лева. За сметка на това Украйна е купила оръжие от нас на стойност 5 милиарда лева. България нито ще подари ядреното си оборудване от "Белене", нито подарява боеприпаси на Украйна", разкри той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
ас.....повече от $70 милиарда бяха дадени на Окрайна, като само $41 милиарда изсипа САЩ в тази фашистка държавичка.....Има и друг въпрос : За какви 5 милиарда говори този маймун и къде са.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
4
cron1 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 73812 | Одобрение: -8293
Но БСП и Израждане пак са недоволни... на комунистите няма угодия! Гняв
Марио Кроненберг
5
3
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
Искал Мирчев да продава реакторите....Да не са негови , или на баща му с който до вчера се катереха по дърветата в толбухинско.....? Гиди маймуно селска, кога стана "нещо", че квичиш от зоото.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
2
Серж (преди 8 месеца)
Рейтинг: 150671 | Одобрение: 29266
5 млрд. пичи въшки са ни докарали с "бежанките"...Болест
4
2
cron1 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 73812 | Одобрение: -8293
От САЩ и НАТО са, ас...Гняв
Марио Кроненберг
3
1
ас (преди 8 месеца)
Рейтинг: 145632 | Одобрение: 22997
заленски който всеки ден се моли на целия свят за оръжие и муниции имал пари от къде ли са тези пари???
5
1
zorkooko (преди 8 месеца)
Рейтинг: 5067 | Одобрение: 857
абе ти добре ли си ???? платила със какво бре с онези дето им ги дадохме ли - егати мършите
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама