Из старата Турска махала: "Цариброд" - улицата на занаятите

28.10.2013 / 08:03 0

До Освобождението улицата няма име. Тя започва от площад Балък пазар (Рибен пазар) и завършва до Ак баир, сегашната ул. ”Александър Дякович”, в близост до Русенската крепостна врата. Забележителности от турско време са старата турска баня „Ески хамам“, прочутите Беглишки хамбари, Хайрие джамия. В близост е старият каменен мост „Таш кюпрю”. Тя е улицата на занаятите. Около нея са открити много дюкяни, в които работят сарачи, калпакчии, абаджии, обущари, бъчвари, фурнаджии и др. Краят на улицата е известна като Табахна махала, където се щавят и обработват кожи.

След Освобождението временната руска управа кръщава улицата „Пловдивска”, а от 1888 г. до днес е „Цариброд”. Тя се изгражда основно в началото на 20-и век. Сградите са запазени до днес и представляват групов архитектурен паметник.

 

Може да звучи странно, но „Цариброд” е улица и на хотелите. Около нея са построени  хотелите „Орел”, „Италия”, Москва хан и хотел „България”, гранд хотел „България”, ”Лидо Венеция”, ”Борис”. До неотдавна отсечката от площад „Сан Стефано“ до ул. ”С. Врачански” беше известна като уличката на занаятите, или „Направи си сам”.

Улицата започва с жилищно-търговската сграда на д-р Василаки Пападопуло. Тя е проектирана през 1908 г. от арх. Димитър Раделия, първоначално на един етаж, с пет за търговски магазина. На следващата година е надстроен втори, жилищен етаж. Сградата е проектирана по пет оси, които създават пет фасадни полета, фланкирани от баластри голям ред, които в партера са хоризонтално фугирани. Във всяко от полетата в партера е изградена витрина, в етажа, рамкиран прозорец и малък тавански прозорец. Под прозорците е имало табли, които сега липсват, а над тях са поставени козирки. Главният корниз е профилиран. Архитектурата е неоренесансова, типична за строителството на този тип сгради от онова време.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама