Избор между Apache и NGINX за вашите уеб хостинг нужди

24.03.2022 / 19:17 0

За да започнете с чисто нов уеб проект, наистина ви трябват само две неща: хостинг доставчик и HTTP (HyperText Transfer Protocol) сървър. Доставчици на облак като Amazon Web Services и Microsoft Azure предлагат набор от опции, за да отговорят на изискванията за размер и скорост на вашия сайт. След като се регистрирате за облачна хостинг услуга, можете да изберете кой HTTP сървър да работи на вашия виртуализиран хардуер.

HTTP сървърът е отговорен за приемането на уеб заявки от посетителите към вашия сайт и след това да отговаря на техния браузър с подходящото съдържание. Например, основна уеб заявка може да поиска HTML текстово съдържание и серия от свързани изображения. HTTP сървърът ще достави уеб отговор, който браузъри като Google Chrome или Mozilla Firefox могат да разберат и покажат.

Когато става въпрос за HTTP сървъри, две решения доминират на пазара: Apace и NGINX (което се произнася като „Engine X“). Прочетете, за да научите основите и на двете и как те се сравняват един с друг по отношение на архитектура, производителност и други критерии.

 

Основни характеристики на Apache

Решението за уеб сървър на Apache съществува от средата на 90-те години. Предвид дълголетието и стабилността на софтуера, той остава една от най-популярните опции за хостинг, където да държите вашите уебсайтове. Това е ключова част от стека за разработка на LAMP, който се използва от екипи от всякакъв размер за внедряване на динамични приложения в интернет. Другите елементи на стека LAMP са Linux (операционна система), MySQL (база данни) и PHP (скриптове от страна на сървъра).

Apache се предлага като безплатен софтуерен пакет с отворен код. Той се управлява и разработва от Apache Software Foundation. Появявайки се през 1990-те, Apache беше сървърното решение по подразбиране за повечето уебсайтове. Той е проектиран с оглед на простотата и въпреки че позволява гъвкавост и мащабируемост, Apache придоби популярност във времето, когато нивата на интернет трафик бяха много по-ниски от сегашните.

 

Основи характеристики на NGINX

Решението за уеб сървър NGINX беше пуснато за първи път през 2002 г. То беше създадено от един системен администратор в Русия и стана част от общността с отворен код две години по-късно. Дизайнът зад NGINX се фокусира специално върху скоростта и производителността, две области, в които някои смятат, че Apache не успява да покрие напълно. Всъщност проектът NGINX първоначално се появи поради публичното предизвикателство C10K, което помоли разработчиците да проектират HTTP решение, което може да се справи с 10 000 едновременни потребители при стабилно ниво на производителност.

NGINX нарасна популярността си през последното десетилетие, особено сред стартиращите фирми, които трябва да развиват своя хардуер с бързи темпове. Въпреки това, като цяло се счита, че NGINX е по-труден за настройка и интегриране от Apache.

 

Архитектурни съображения

Софтуерният пакет Apache включва набор от модули за многократни обработки (известни като MPM), които позволяват на администратора на сървъра да определи как тяхното HTTP решение трябва да обработва заявките. Този тип архитектура позволява голяма гъвкавост и персонализиране.

Най-основният Apache модул е mpm_prefork. Той работи с еднонишкова логика, при която всеки сървърен процес обработва една уеб заявка в даден момент. Това е препоръчителният модул за уеб проекти, базирани на PHP скриптов език. Друг модул на Apache е mpm_worker, който поддържа множество нишки едновременно. Това ще помогне на Apache да бъде по-ефективен и мащабируем. Последният основен модул на Apache, mpm_event, работи по подобен начин като mpm_worker, но добавя по-добра поддръжка за поддържащи връзки, които са изискване за много съвременни уеб приложения.

NGINX определено се отличава от Apache по отношение на архитектурата. Той се основава на концепцията за управлявана от събития операция, а не на използване на процеси или нишки. Това означава, че един работник на NGINX може да обработва хиляди HTTP връзки едновременно.

NGINX разчита на система с цикъл, която позволява на работниците бързо да приемат нови заявки всеки път, когато се задейства събитие. Събитията се обработват асинхронно, което означава, че не е нужно да чакат други събития да бъдат присвоени последователно.

 

Обработка на съдържанието

В наши дни уеб съдържанието попада в една от двете категории: статично или динамично. Статичното съдържание включва всичко на уеб страница, което остава последователно, независимо как се използва сайтът. Например, логото на компанията в горната част на уебсайт е част от статично съдържание. Динамичното съдържание, от друга страна, се контролира от скриптови езици като PHP и се променя въз основа на сесията на потребителя или други променливи. Сайтовете за електронна поща, банковите сайтове и социалните мрежи разчитат на динамично съдържание, за да покажат на потребителите индивидуални (персонализирани) данни.

Apache може да обслужва статично съдържание само на база една нишка, което прави NGINX по-завладяващо решение за уеб проекти, които се нуждаят от голямо количество статично съдържание, доставяно бързо. Въпреки това, Apache предлага някои предимства, когато става въпрос за динамично съдържание. Той се интегрира лесно с PHP и може да вгради скриптов процесор директно в HTTP работника (worker). Основният софтуерен пакет NGINX не включва поддръжка за динамична сервиране на съдържание, така че ще трябва да добавите външен процесор към вашия софтуерен стек, за да го поддържате.

 

Сравнения на производителност

Външните посетители на вашия уебсайт няма да се интересуват какъв вид HTTP сървър използвате в бекенда. Тях ги интересува най-вече бързия и надежден достъп до вашето съдържание. Поради тази причина производителността трябва да бъде ключовият показател, който трябва да се вземе предвид, когато оценявате както Apache, така и NGINX като опции за уеб хостинг.

Благодарение на своята архитектура, управлявана от събития, NGINX обикновено се счита за най-бързото HTTP решение. Той работи с минимални ресурси, дори когато вашият уеб трафик нараства с течение на времето. Това води до ниско използване на паметта и процесора, докато Apache може да изисква повече използване на хардуера по време на повишено натоварване.

 

Лекота на изпълнение

Когато е инсталиран на уеб сървър като част от софтуерния стек LAMP, хостът на Apache HTTP е невероятно лесен за конфигуриране и стартиране. Повечето администратори изобщо няма да трябва да променят настройките на многопроцесорния модул. Повечето персонализиране на Apache ще се извършва на ниво директория в така наречените .htaccess файлове.

Тези малки текстови елементи ви позволяват да пишете правила и указания за това как HTTP сървърът трябва да обработва определени видове заявки. Например, можете да включите пренаписването на URL адреси, така че конкретен уеб адрес във вашия домейн да зарежда ресурси от друго място. Това често се използва в уебсайтове на социалните медии, където „/username“ се появява в края на URL.

NGINX не поддържа .htaccess файлове или друга конфигурация на ниво директория. Това прави обработката на заявките по-бърза и по-сигурна, но все пак ограничава контрола, който има системният администратор. Но с определени настройки тези файлове могат да указват влияние на ниво директория при NGINX.

 

Съвместимост и поддръжка

HTTP сървърите обикновено се изпълняват на UNIX-базирани операционни системи, особено Linux платформи с отворен код. Това е в името на скоростта, тъй като UNIX се счита за най-ефективната налична операционна система. Както Apache, така и NGINX могат да бъдат инсталирани на популярни Linux дистрибуции като Ubuntu или BSD.

Apache също така предлага пълна поддръжка за операционната система Microsoft Windows Server. NGINX може да бъде конфигуриран да работи и в Windows, но обикновено се счита за по-малко стабилен. Ако вашата организация работи с Windows на своите уеб сървъри, Apache ще бъде логичният избор.

Apache има солиден портал за онлайн документация с бележки по версията, справочни ръководства, ръководства за потребителя и уроци, които да ви помогнат да инсталирате Apache във вашата облачна среда и да започнете да го използвате за уеб приложение. NGINX предлага подобен тип хранилище за документация, което обхваща основна конфигурация, както и по-подробно ръководство за разработка.

 

Резюме

Apache и NGINX са много популярни HTTP сървърни решения в съвременния свят на облачните изчисления. Повечето от най-добрите хостинг компании в световен мащаб използват Apache и NGINX.

Вмъкването на който и да е от тях във вашия стек за разработка е мъдър избор, тъй като те ще осигурят стабилна производителност и надеждност.

Ако скоростта е вашият основен приоритет и вашият уебсайт ще държи голямо количество статично съдържание, тогава NGINX може да е най-добрият вариант. Той също така би бил и  предпочитан избор сред екипите за разработка, които изграждат микросервизна архитектура с много подсистеми, които ще си взаимодействат помежду си. От друга страна, малките разработчици или начинаещи може да е по-добре да се придържат към Apache, тъй като е по-лесен за настройка и се предлага предварително конфигуриран със софтуерни стекове на трети страни като LAMP.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че не е задължително да избирате между Apache и NGINX и да забравите за другия. Всъщност двете решения много често се използват в тандем, за да осигурят възможно най-добрата комбинацжия при уеб хостингите. С NGINX, настроен като първоначален уеб прокси, заявките могат да се обработват бързо и да се изпращат до работник (worker) на Apache от края на приложението. Оттам Apache може да се интегрира с PHP или друг скриптов език, за да подготви уеб отговора и да го върне обратно към слоя NGINX.

Не забравяйте да направите вашето проучване, когато избирате решение за HTTP сървър. Избраната от вас система ще стане част от гръбнака на вашия уебсайт или приложение и ще бъде от решаващо значение за вашите  крайни потребители.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 



Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама