Избори ще има, ама друг път, май (обзор)

16.12.2016 / 23:09 3

Кристина Кръстева, Любомир Денов, Лиляна Клисурова

24chasa.bg

 

Тръгнаха първите совалки. Първо патриотите при Борисов обсъждаха вдигане на пенсиите, после реформаторите се напасваха с ПФ Шансовете за създаване на правителството вече са над 20 процента. Това отчете днес по обяд зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на депутатите от партията Цветан Цветанов пред журналисти. Предната вечер премиерът в оставка Бойко Борисов изненадващо обяви от Брюксел, че си заслужава да продължи живота на този парламент, за да се въведат мажоритарни избори. Шансовете за редовно правителство пораснаха от 1% при връчването на мандата на РБ от президента Росен Плевнелиев във вторник до 20% в четвъртък и рязко нагоре в петък. Докато в кулоарите на парламента политици от всички цветове коментираха думите на Борисов, самият премиер разговаряше в кабинета си в МС с лидерите на Патриотичния фронт, научи “24 часа”. Ако се стигне до създаването на правителство, то ще е заради промяна в изборните правила. Този аргумент използва и Цветанов. Прибави и втори - в Брюксел се чудели защо при тези силни финансово-икономически показатели и при положение че растежът на България е 2-и в Европа Борисов трябва да се оттегля. Ако ГЕРБ и РБ се разберат, премиер може да е само Борисов, категоричен е Цветанов. “Свидетели сме на безпрецедентен опит да се държи властта на всяка цена. Страхът от служебен кабинет на Румен Радев наистина може да накара това мнозинство да излъчи правителство. Но то ще е крайно нестабилно и вредно за страната”, каза говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Оставане в такъв кабинет щяло да спаси доста сегашни министри да не се окажат следствени. Военният министър Николай Ненчев и просветният Меглена Кунева нямало да запазят постовете си, ако се стигне до кабинет “Борисов-3”. Това била и една от причините Ненчев като лидер на БЗНС и Кунева на ДБГ да се дистанцират от усилията на останалите реформатори да се прави правителство. По непотвърдена информация още с кацането си в петък Борисов е поканил лидерите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

И обещал, че ще намери 800 млн. лв. за увеличаване на пенсиите - условието на фронта за подкрепа. В такъв случай Каракачанов можело да е новият военен министър. Тойобаче отрече пред “24 часа” подобни амбиции. И от РБ, и от ПФ на среща с Цецка Цачева по-късно са заявили, че са твърдо против чистия мажоритарен вот. Направи ли се кабинет, той няма да е с кратък хоризонт - заради българското европредседателство идеята е да управлява до редовните избори през 2018 г. Какво каза лидерският щаб на "24 часа" Мандатоносителите: Шансът нараства. Ако не направим, става страшно Безспорно сигналите, които дойдоха от изказването на премиера Борисов, дават по-голям шанс за съставяне на правителство. Това каза пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на СДС Костадин Марков. Депутатът е един от хората, които във вторник получиха мандата от държавния глава Росен Плевнелиев. “По-голям оптимист съм от събитията, които се случиха вчера, и изявленията на премиера. За мен сигналите никога не са били на 100% от страна на ГЕРБ, напротив. От ръководни фактори там съм чувал за възможност и вариант да се състави правителство”, каза Марков. “Относно варианта изборите да станат максимално мажоритарни - така, както беше гласувано на референдума, на нас не ни импонира, но това е мое лично мнение. Предполагам, че става дума обаче за някакъв смесен вариант с повече или по-малко мажоритарни елементи”, добави той. И предупреди: “Ако направим избори веднага и те са неуспешни и произведат парламент, който не може да състави правителство и влезем в нов цикъл избори, тогава става страшно за страната.” А и било лудост да имаш възможност да председателстваш ЕС веднъж на 14 г. и да пропуснеш този шанс. Междувременно се роди нова интрига - дали от ДБГ ще подкрепят колегите си реформатори за реализация на мандата. По правилника на блока решението трябва да получи гласовете на 6 депутати, тоест не може да мине без тези на Меглена Кунева. Самата тя вчера заобиколи журналистите в парламента. А от ДБГ обявили на среща с патриотите, че ще подкрепят властта само ако мине антикорупционният закон “Кунева”.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ: Премиерът пак си промени мнението.

Условията ни за подкрепа остават

Премиерът за пореден път си промени мнението по въпроса за сформиране на нов кабинет. За нас правилното поведение е да не се бяга от отговорност, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Като върнали проучвателните мандати, ГЕРБ и БСП демонстрирали липса на отговорност. Симеонов отклони въпроса дали патриотите биха подкрепили кабинет, сформиран от Реформаторския блок. Но обясни какви са условията им: повишаване на минималната пенсия и индексиране на останалите; бежанските центрове да се изкарат извън населените места; да се преразгледат договорите с американските тецове “Марица-изток” 1 и 3. Това са все проблеми, по които досега трябвало да има диалог. “А диалог нямаше”, поясни депутатът. По думите му има технологична причина ПФ да не иска антикорупционният закон да се гледа на второ четене в сегашния му вид. “Нека първо да се изясни дали РБ ще вземе мандата. Ако те не го вземат, няма смисъл да се вкарва законът. Няма да има достатъчно време да го разгледаме внимателно”, коментира Симеонов. “Ако се въведе мажоритарният вот, в парламента ще влязат една-две партии. Тогава депутати ще станат корпоративни играчи, мутри, чалга-певици, футболисти и всякаква друга паплач”, отсече той.

Корнелия Нинова: Хората изгониха ГЕРБ и РБ през вратата, те влизат през прозореца

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на РБ и начело с Бойко Борисов. Това отсече соцлидерът Корнелия Нинова. Според нея ако РБ и ГЕРБ направят нов кабинет в рамките на този парламент, това ще е “лош знак към българите”. Хората ги изгониха през вратата, те влизат през прозореца - в същия състав, същите партии, коментира Нинова. И обясни, че целта на управляващите да се задържат по-дълго на власт била да си заметат следите, да си довършат плащания и кражби, назначения. И ги е страх от бързи избори, защото виждат, че са сринати. А по повод твърденията, че отлагането на изборите ще удари и БСП, защото с отдалечаване във времето от президентския вот червените ще загубят инерцията си, Нинова отсече: “Не! Да не разчитат на това!” БСП не подкрепя и внесената промяна в Изборния кодекс за мажоритарен вот по френски модел, по-известна като “Манолова”. Ние сме за смесена система 50:50, обясни Нинова.

Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи кабинет с мандат на РБ начело с Борисов

Не можем да бъдем част от безотговорното поведение на някои политически сили. Ако решат, винаги могат да постигнат аритметично мнозинство, но не и ценностно.” Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на въпрос дали ДПС ще подкрепи ново правителство начело с Борисов в рамките на този мандат. Това НС е изчерпано, то е вредно за страната с неговите аритметични мнозинства и без ценности, обясни Карадайъ позицията на ДПС след заседание на Централния съвет на партията. Запитан как си обяснява промяната в позицията на Борисов, който по-рано увери, че няма да участва в ново правителство в този мандат, а в четвъртък от Брюксел даде знак, че все пак е възможно, Карадайъ каза: “Откакто Борисов е на политическата сцена, той има такова поведение - променливо.Ако се създаде кабинет, той ще функционира, но не виждаме вариант за стабилно мнозинство”, допълни Карадайъ. С това само щяла да се отложи агонията. По повод искането на Борисов този парламент да приеме промени в Изборния кодекс, за да въведе френската мажоритарна система, Карадайъ напомни, че ДПС има ясна и последователна позиция. Но доколкото виждаме, част от отговорните партии прекрачват в полето на популизма, допълни той. Затова щял да предложи на парламентарната група да подкрепят всякакви популистки поправки в Изборния кодекс, независимо дали са внесени от ГЕРБ, или от БСП. Ще гласуваме както онези, които правят предложенията и съответните популизми, обясни лидерът на ДПС. Независимо каква е системата, тя само преразпределя мандати, а те се дават от хората, допълни Карадайъ. Централният съвет на ДПС прие процедури и критерии за номиниране на депутати.

Лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка: Борисов е прав - следващите избори трябва да са мажоритарни, както поискаха хората

Бойко Борисов е прав. Така лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка коментира изказването на премиера в оставка, че единственото, заради което си заслужава да бъде удължен животът на това Народно събрание, е, за да има време то да промени изборните правила. Седмица след оставката на кабинета ние от БДЦ ясно заявихме, че е необходимо да се състави ново правителство в рамките на това Народно събрание с ясен срок и няколко приоритета - промяна на изборните правила, така че те да отговарят на резултатите от референдума, продължаване на подготовката за председателството ни на ЕС и подготовка за предсрочни избори, заяви тя. Когато говорим за стабилността на страната, не бива да се поставят условия, а да се правят компромиси - каза Ковачка по повод изказването на Меглена Кунева, че ДБГ няма да подкрепи нов кабинет, ако не бъде приет антикорупционният ѝ закон.

Георги Първанов: АБВ държи на позицията, че този парламент е изчерпан.

И че избирателната система трябва да е смесена

АБВ няма да подкрепи нов кабинет с мандат на Реформаторския блок начело с Бойко Борисов, заяви лидерът Георги Първанов. Държим на позицията си, че този парламент не може да излъчи жизнеспособен кабинет, още по-малко с мандат на Реформаторския блок, допълни той. Първанов напомни, че АБВ е за смесена избирателна система от германски тип и е отстоявало тази си позиция с постоянство още дори преди създаването на партията.

Волен Сидеров: 

“Атака” като партньор на патриотите ще даде рамо

Най-вероятно депутатите на “Атака” ще подкрепят създаването на ново правителство като участници в коалицията “Обединени патриоти” - с ВМРО и НФСБ, с която се явиха заедно на президентските избори зад кандидата Красимир Каракачанов. Още повече, ако слуховете, които отреждат на лидера на ВМРО министерски пост в такъв кабинет, се окажат верни. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров не бе открит за коментар по въпроса за кабинет “Борисов 3”. Но според негови депутати Сидеров ще продължи да другарува с Каракачанов и Симеонов.

 Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка: Борисов е прав - следващите избори трябва да са мажоритарни, както поискаха хората   -НОВИ ЛЪЖИ. НИЕ НЕ ПОИСКАХМЕ ТОВА И РЕЗУЛТАТИТЕ ГО ПОКАЗВАТ. НО БОРИСОВ И СИЕ ЯВНО СА РАЗДАЛИ ГОЛЕМИ ПАРИ И ЩЕ ОЧАКВАТ ВЪЗВРАЩАЕМОСТ.
9
0
Karamel (преди 9 месеца)
Рейтинг: 20696 | Одобрение: 10511
ЦИРК И ПАЗАРЛЪК! И отново - за наша сметка!
5
0
хахахаха (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
значииии на едно друго място написаха това(а аз имах подозрения ,че така ще стане ): Обратът в поведението на Борисов, който до вчера твърдеше, че този парламент е изчерпан и управленската коалиционна формула вече е неработеща, дойде след разговорите му с лидерите на ЕНП по време на срещата на върха в Брюксел. Всички в Европейския съвет се чудели защо отиваме на предсрочни избори при тези икономически показатели, които имаме и които били сред най-добрите в ЕС. На Борисов му било обяснено, че е грешка свързването на резултата от едни президентски избори с живота на правителството.    Освен това европейските политически партньори на Борисов му обяснили, че с идването на новия президент Румен Радев на власт и с формирането от него на ново служебно правителство, което ще провежда предсрочните избори, шансовете за връщане на ГЕРБ и на Борисов отново в управлението значително намаляват.   Съветът на европейските десни бил - категорично съставяне на кабинет в рамките на този парламент с цел да се спре възхода на БСП и на Радев!
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама