Изкуствен интелект разпознава мястото, на което е правена снимката

01.03.2016 / 07:08 1

Специалистът по компютърно зрение Тобиас Уейънд и колегите му от Google са създали програма по метода на "дълбокото учене", наречена PlaNet, и са я обучили да разпознава местата, където са заснети фотографии на базата на визуални данни, пише Discovery News, цитиран от "Фокус".

Първоначално екипът е разделил глобуса на мрежа от учатъци, изключвайки океаните и полярните региони. След това е създал база дани за PlaNet, съдържаща 126 милиона геолокализирани снимки, събрани от интернет.

Тъй като PlaNet е изкуствена невронна мрежа, тя е в състояние да се учи. Изследователите от Google са я тренирали да идентифицира мястото на заснемане на фотография, използвайки информацията, съдържаща се в пикселите.
За да тестват прецизността на PlaNet, Уейънд и колегите му са захранили софтуера с 2.3 милиона геолокализирани изображения от Flickr.

PlaNet е подредил 48 процента от фотографиите в правилния континент, 28.4 на сто в правилната държава, 10.1 процента в правилния град, и 3.6 процента на точната улица. Програмата е премерила сили и с десетима опитни пътешественици, като е показала по-добри резултати.

Изследователите посочват, че PlaNet не се нуждае от много памет. Създаденият от тях модел използва само 377 мегабайта, което означава, че би могъл да се изсталира в смартфон.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Наското (преди 8 години)
Рейтинг: 41 | Одобрение: 1
Тази технология, в комбинация с алгоритъма на RankBrain -  и локал листингите на google може сериозно да се оптимизират към по-добро. SEO оптимизацията става все по-сложен процес.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама