Изложба „Който пие, зло не мисли“ с бутилки от края на ХIХ век откриват в РИМ – Варна

09.02.2019 / 14:01 2

Снимка Булфото

Изложба „Който пие, зло не мисли“ с бутилки от края на ХIХ век откриват в РИМ – Варна. Това каза Златка Антова, завеждащ отдел „Най-нова история“ в Регионалният исторически музей Варна (РИМ – Варна). По думите й, повод за организирането на изложбата е гостуването на експозицията „Алкохол и амбалаж“ на музея в Горна Оряховица. Стана ясно, че експонатите от горнооряховската изложба са допълнени с такива от Регионалният исторически музей във Варна, съобщи ИА Фокус.„Темата на експозицията се разширява и е свързана с любовта. До сега във Варна не е организирана подобна изложба“, каза още Златка Антова. Тя отбеляза, че експозицията се открива в навечерието на 14 февруари и в духа на популярния вече и в България „Ден на влюбените“ организаторите предлагат на посетителите и един забавен поглед върху любовта и еротиката от края на ХIХ и средата на ХХ в. с автентични материали от фондовете на РИМ – Варна. Изложбата може да бъде посетена до края на месец март. „В експозицията екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век“, коментира Златка Антова. Тя добави, че до тях своето място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. 

„Представени са и табла с множество черно-бели снимки и фотографии. Изложени са и реклами на все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира“, каза още експертът. Стана ясно, че експонатите са както горнооряховски производства, така и варненски. Като допълнение към изложбата на Историческия музей- Горна Оряховица са представени експонати от фондовете на отдел „Нова история“ и отдел „Най-нова история“ на Регионалния исторически музей – Варна. „Показани са част от колекциите бутилки и чаши за сервиране на ракия и вино, етикети за бутилки от различни видове алкохол, производство на варненски заводи“, каза още Златка Антова. Тя допълни, че е изложен и документален материал-вестници, брошури и др. за трезвеността и вредата от алкохола, но и за гроздолечението.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
5
n eXu s (преди 5 месеца)
Рейтинг: 133324 | Одобрение: 1834
Ти си дърт алкохолик с празна глава и без ценз. В изложението имат предвид интелигентните хора, които дегустират и пият скъпи вина с доза, а не дъртаци, наливащи се с домашен алкохол на корем, за да забравят нещастието си.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама