Изместване на северния магнитен полюс налага промени в навигационния модел

11.01.2019 / 23:59 1

Движи се с около 50 км годишно, казват от Британския геоложки институт

Бързо изместване на земния северен магнитен полюс принуждава специалистите да направят безпрецедентно рано корекции на модела, използван за навигация от кораби, самолети и подводници в Северния ледовит океан, предаде БТА.

Северният магнитен полюс, към който сочат стрелките на компасите, се измества непредсказуемо от канадското крайбрежие, където беше преди век, към средата на Северния ледовит океан и Русия. 

"Движи се с около 50 км годишно. От 1900 г. до 1980 г. не се движеше много, но през последните 40 години изместването наистина се ускори" - каза Киран Беган от Британския геоложки институт пред Ройтерс.

Световният магнитен модел се актуализира на пет години. Следващите корекции трябваше да бъдат направени през 2020 г., но американските военни поискаха това да стане по-рано, добави той. 

За модела отговарят Британският геоложки институт и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата. Изместването на полюса се дължи на безпрецедентни промени в разтопеното желязо дълбоко в земята. Актуализираният модел ще бъде издаден на 30 януари, съобщи сп. "Нейчър". 

Изместването на северния магнитен полюс ще остане незабелязано за повечето хора извън района. То например няма да повлияе на смартфоните в Ню Йорк, Пекин или Лондон. Навигационните системи в автомобилите и телефоните работят с радиовълни от спътници високо над Земята. На повечето места компасите ще дават само нищожни отклонения, допустими според петгодишния модел.

 

Нова тв

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Mercenary (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Петел, които ми изтриха поста откриха топлата вода. Магнитният полюс се мести откакто съществува земното кълбо. Всяка година по малко. Това е отбелязано на морските карти като величина на магнитната деклинация в градуси и годишното и изменение в дъгови минути.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама