Изненада за Борисов. Горанов се обяви против намаляването на ДДС. Загубата за бюджета ще е 1,8 милиарда. Данък печалба трябва да скочи на 18 %

20.05.2020 / 13:18 3

Министерството на финансите категорично не подкрепя внесените в Народното събрание 6 законопроекта за сваляне на ставката на ДДС за различни стоки и услуги – от храните и лекарствата до ресторантьорските услуги, фитнесите и памперсите.

Това става ясно от писмено становище на институцията до Народното събрание, подписана от министър Владислав Горанов, пише Медиапул.

Днес от 14.30 ч. Комисията по бюджет и финанси, чийто председател Менда Стоянова също не подкрепя проектите, ще ги разгледа на свое заседание. Загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи, сочат изчисленията на МФ. За сравнение, постъпленията от ДДС през 2019 г. възлязоха на около 11 млрд. лв.

За да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, сочат изчисленията.

Най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – 1.5 млрд. лв. Намаляването на данъка за ресторантите и заведенията ще струва на бюджета 150 млн. лв.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
шака зулу (преди 1 годинa)
Рейтинг: 545 | Одобрение: 170
Ето така се убива бизнеса,,,,,,,,,данъци ,данъци и пак данъци!
1
0
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17709 | Одобрение: 5579
направо данъците ги направете 50%, мисля, че така е добре за бюджета и ще можете по-ленсно да крадете. И като си регистрирам фирмата в румъния ще ми ядете дедовия и пукнат лев няма да оставя в този кенеф

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама