Изпаднаха ли вече германците? Рязко намалиха месото
Булфото
По-малко месо, повече растителни алтернативи - така изглежда актуалното меню на германците
Причината обаче не е спад в доходите, макар в Германия да има данни за рецесия..
Все по-малко германци консумират ежедневно месо и колбаси. Но пък доста повече хора редовно купуват растителните им алтернативи, сочи проучване за начина на хранене на германците, обхванало най-актуалните им предпочитания за тази година, предаде Дойче Веле.
Министърът на земеделието Джем Йоздемир (по поръчка на чието ведомство е направено проучването) заяви: "Хората съзнателно избират растителните алтернативи, защото искат добра храна, която да е здравословна и да е произведена по устойчив начин".
Проучването е представително, за него са били анкетирани 1000 души над 14 години. От резултатите става ясно, че 20 процента от германците не консумират месо ежедневно - значителен ръст дори и само в сравнение с 2022-а година. Най-голям е процентът на тези, които избягват месото, сред германците между 14 и 29 години - 18 на сто, а най-нисък е той при хората над 60 години - пет на сто.
"Същевременно популярността на вегетарианските и веганските алтернативи расте постоянно, а и хората все повече предпочитат регионалните и сезонни продукти - за да са здравословни", изтъкна Йоздемир. За 91 процента от анкетираните е важно това, което слагат на масата, да е здравословно, 78 на сто държат храните им да са от региона.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!