Изследване: Българите още искат едноличен силен лидер въпреки слабите резултати, а не либерална демокрация

26.11.2020 / 16:11 2

кадър БТВ 

Изследване потвърждава, че въпреки слабите резултати българите сякаш си падат по авторитарно управление тип "силна ръка" и са склонни да дарят доверието си на политици тип "Цар самодържец" или "мутра", а не модерна либерална демокрация по западен модел.

След 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да се промени, независимо кой е на власт. 77% от хората пък са мнение, че "олигарски и финансови групировки упражняват силен контрол върху правителството. И само 35 на сто от анкетираните казват, че предпочитаната от тях форма на държавно управление е "либерална демокрация с редовни избори и многопартийна система". Това сочи проучване на „Център за изследване на демокрацията”  по повод на доклада на центъра "Демокрацията в България - все още крехка след три десетилетия преход". Това коментира пред новини.бг Тихомир Безлов.

Силен лидер не означава отсъствие на демокрация, пък и ние всеки ден от средата на 90-те години на миналия век се убеждаваме в желанието на българите да имат силни водачи начело. Впрочем проблем с лидерството има не само в Източна Европа, а в цялост на Стария континент, а и отвъд него. Това означава, че хората си представят, че лидерските партии са по-ефективни от демократичните. За съжаление ние нямаме традиции в демокрацията. Има много голямо разочарование у хората, преди всичко заради темповете на икономическото ни развитие. Ние по-късно се присъединихме към голямото европейско семейство на ЕС от други южни страни като Испания, Италия, Португалия, Гърция и т.н. и това се отрази пряко върху икономиката ни. Освен липсата на демократични традиции в страните от Източна Европа, има проблем и с преразпределението на икономическия растеж, на инвестициите изобщо по света.

Липсата на справедливост и недоверие към институциите, се дължи на проблемите в обществото ни и най-вече в съдебната система. Политическата система не гарантира независимост на съдебната система, повечето българи са убедени, че определени икономически групи контролират съдебната система. От там започват всички проблеми по отношение на изграждането на чувство за справедливо общество. Българите са уверени, че политиците закрилят определени олигархични кръгове у нас и затова не вярват, че на власт тук ще дойде партия, която би променила този порочен модел.

Нагнетяването на негативна информация по повод на коронавируса също оказва пагубно влияние върху психиката на хората, пратени в принудителна изолация и отчуждение. Те се страхуват, уморени са от всичко това и от конфликтите в обществото. Хората са много разделени и непрекъснато се противопоставят едни на други, повечето имат проблеми и с представата накъде трябва да се върви в кризата в здравеопазването, която се насложи върху икономическа криза. Всички тези фактори са повлияли на хората, на анкетираните за нашето проучване, също.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
SANDOKAN1963 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 3346 | Одобрение: 311
DUTSCHLAND  1933 Г.
1
0
Варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 81530 | Одобрение: 37885
знаем си че сме роби и без изследване
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама