Изследване показа: Всеки трети у нас не знае къде му е черния дроб и вярва, че качественото пиене не му вреди
Всеки 5-ти българин има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните на онлайн проучване „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“, показват данните от представително маркетингово проучване на агенция BluePoint, през април 2019. Резултатие му бяха огласени ден преди Свотовния ден на черния дроб - 19 април.
Почти всички запитани възприемат черния дроб като много важен (96%), а преобладаваща част от изследваните лица споделят, че имат основни познания за неговото функциониране (57.2%). Въпреки това, делът на хората, които профилактично преглеждат черния си дроб е много нисък, а в повечето случаи заболяванията на черния дроб се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени.
Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване. Освен спиртните напитки изследваните лица възприемат затлъстяването (83.8%), лекарствата (85.2%), мазната храна (81.2%), наркотичните вещества (77.3%) и заседналия начин на живот (63.5%) като фактори, които имат пагубно влияние върху състоянието на черния дроб. В същото време 8 от 10 българи споделят, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори – че не спортува активно. Въпреки, че не спазват подходящ хранителен режим, който подпомага функциите на черния дроб и всеки втори не спортува, 64% от всички запитани никога досега не са приемали медикаменти и хранителни добавки (за профилактика), свързани с подпомагане функциите на черния дроб.
По отношение на профилактиката и изследванията за установяване на чернодробни заболявания, около 29 на сто от изследваните лица споделят, че те самите или близък в обкръжението им има проблеми с черния дроб. Въпреки това, 58.3% от българите посочват, че рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47.3% - специализирано кръвно изследване. Като основната причина за това 68.7% от изследваните лица посочват липсата на конкретни оплаквания.
Високият риск от късно диагностициране се потвърждава и от факта, че 80% от лицата, които до този момент не са провеждали никакви изследвания за състоянието на органа, декларират, че не са склонни да проведат такива и в бъдеще. Имайки предвид, че чернодробните заболявания протичат безсимптомно в ранната си фаза, това е показателно за високия дял от населението, което попада в рискова група по отношение на късното диагностициране на заболяванията, касаещи черния дроб.
Съществен дял от изследваните лица са на мнение, че заболяванията винаги протичат с ясно изразени симптоми (43.7%). Въпреки това, българите не посочват такива или дават отговор с общ характер. Всяко трето лице не е запознато с ранните симптоми при чернодробните заболявания. Аналогичен дял извеждат болката като такъв, без да конкретизират естеството ѝ, което също е показател за ниска информираност, тъй като черният дроб не боли.
Заседналият начин на живот, мазните храни и затлъстяването са сред факторите, оказващи негативно влияние върху състоянието на черния дроб и са вредните навици, от които трудно се отказваме. Имайки предвид тази информация, специалистите препоръчват да се прави профилактично специализирано изследване поне веднъж годишно, за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване.
Забързаното ежедневие и натовареността оказват влияние при спортната активност, а също така променят и навиците на хранене. Въпреки че 90% са напълно или по-скоро съгласни с това, че вредната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят без да подбират храната си, че в последно време се хранят с повече сухи неща, за сметка на сготвена храна и супи, остава им все по-малко време за ядене или често преяждат.
Други важни данни - българите не са наясно, че органът изпълнява около 500 жизненоважни функции в организма и го свързват само с две основни такива: детоксикира вредните вещества в организма (89.3%) и участва в обработването на алкохола (88.5%). 98.7% от респондентите извеждат спиртните напитни като водещ фактор, който оказва негативно влияние върху състоянието на органа. В по-малка степен лицата от проучването са запознати с това, че черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, а някои от другите негови важни функции са, че осигурява вещества, които произвеждат енергия и основни витамини, включително желязо, витамин В12 и мед и участва в произвеждането на холестерол, но и подпомага имунната система за справяне с инфекции.
Въпреки ниската честота предприети изследвания за състоянието на черния дроб, наблюдава се висока оценка по отношение на настоящия здравен статус - около 86 на сто от лицата определят като добро или много добро здравословното си състояние. Всеки трети обаче посочва, че килограмите му са над нормите за ръста и възрастта му.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!