Изследване сочи: 20 млн. руснаци ще загубят работата си заради роботите още през 2030 г.

10.09.2019 / 10:07 1

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg

 

Снимка pixabay

Професионалните компетенции и умения на 45,5% от работниците в Русия още през 2030 г. ще се окажат ненужни, пише "Известия".

Идследване сочи, че тези работници или ще трябва да напуснат трудовия пазар, или да се преквалифицират. При това посочената цифра касае само официално наетите хора на работа, така че броят на ненужните вече работници ще е много по-голям. 

Помнение на авторите на изследването под риск от безработица ще бъдат 20,1 милиона души само в Русия. 

Експертите смятат, че на роботите може да бъде поверена огромна част от работата, която в момента се извършва от хора. В хотелиерството и ресторантьорството без работа ще се окажат 73% от заетите в момента. Също така в списъка са преработващата промишленост (60%), селското и горското стопанство (58%), търговията на дребно (53%) и минното дело (51%).

"Правилно е да се говори конкретно за податливостта на автоматизация. Но това, че потенциално можете да бъдете заменени с технология, не означава, че утре ще бъдете заменени", казва авторът на изследването в интервю за "Известия"  Степан Земцов,  ръководител на Лабораторията за изследване на предприемачеството RANEPA.

Според него замяната на човека с изкуствен интелект е процес, който ще се развива във времето, така че работниците теоретично ще имат възможност да се преквалифицират в други професионални области. 

Едно от решенията на проблема би могло да бъде въвеждане на данък върху роботите (набраните средства могат да се използват за социално подпомагане) или преход към четиридневна работна седмица.

От своя страна пресслужбата на Министерството на икономическото развитие заяви, че допълнителната данъчна тежест ще възпрепятства развитието на съвременни технологии и дейности, което ще намали конкурентоспособността на Русия на световния пазар.

Превод "Петел"Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
roskata28 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3956 | Одобрение: 1661
Няма да са само руснаци. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама