Изследване сочи: 20 млн. руснаци ще загубят работата си заради роботите още през 2030 г.

10.09.2019 / 10:07 1

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg

 

Снимка pixabay

Професионалните компетенции и умения на 45,5% от работниците в Русия още през 2030 г. ще се окажат ненужни, пише "Известия".

Идследване сочи, че тези работници или ще трябва да напуснат трудовия пазар, или да се преквалифицират. При това посочената цифра касае само официално наетите хора на работа, така че броят на ненужните вече работници ще е много по-голям. 

Помнение на авторите на изследването под риск от безработица ще бъдат 20,1 милиона души само в Русия. 

Експертите смятат, че на роботите може да бъде поверена огромна част от работата, която в момента се извършва от хора. В хотелиерството и ресторантьорството без работа ще се окажат 73% от заетите в момента. Също така в списъка са преработващата промишленост (60%), селското и горското стопанство (58%), търговията на дребно (53%) и минното дело (51%).

"Правилно е да се говори конкретно за податливостта на автоматизация. Но това, че потенциално можете да бъдете заменени с технология, не означава, че утре ще бъдете заменени", казва авторът на изследването в интервю за "Известия"  Степан Земцов,  ръководител на Лабораторията за изследване на предприемачеството RANEPA.

Според него замяната на човека с изкуствен интелект е процес, който ще се развива във времето, така че работниците теоретично ще имат възможност да се преквалифицират в други професионални области. 

Едно от решенията на проблема би могло да бъде въвеждане на данък върху роботите (набраните средства могат да се използват за социално подпомагане) или преход към четиридневна работна седмица.

От своя страна пресслужбата на Министерството на икономическото развитие заяви, че допълнителната данъчна тежест ще възпрепятства развитието на съвременни технологии и дейности, което ще намали конкурентоспособността на Русия на световния пазар.

Превод "Петел""Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
roskata28 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 2951 | Одобрение: 1446
Няма да са само руснаци. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама