Изтичането на мозъци продължава – 15% от българските ученици отиват в чужбина

06.10.2019 / 10:00 8

Трафик Нюз

Въпреки неяснотите около Brexit, Великобритания държи първенството за най-предпочитана страна от бъдещите ни студенти

15% от завършващите тази година ученици ще изберат чужбина, въпреки неясното икономическо бъдеще в световен мащаб. Това показва прогнозата на проекта "Световно образование".

Независимо от неяснотите около Brexit, и през 2019 година, Великобритания държи първенството за най-предпочитана страна от бъдещите ни студенти. Всяка година в университетите там отиват близо 2 000 български деца, предава Нова телевизия. Представители на над 30 висши училища от Обединеното кралство пристигнаха у нас, за да се запознаят с бъдещите си студенти. Мирослав Маринов идва от Козлодуй, за да си избере университет. Зрелостникът е категоричен, че не иска диплома от родината си. „В чужбина има по-добра реализация.

Точно в тази сфера, към която съм се ориентирал - автомобилно инженерство, там се предлага по-добро качество на обучението”, коментира Маринов. Родителите на Мирослав подкрепят решението му да напусне България. „Това е детската му мечта - да завърши автомобилно инженерство. Бих искал да се завърне наистина, но за това, което е свързано с неговото спокойствие в живота, той сам ще реши”, казва баща на Мирослав. Консултантските фирми за обучение в чужбина регистрират ръст от 30% на ранните кандидатури за британските университети.

Обясняват го със страха от евентуален Brexit без сделка. Ако това се случи до края на октомври, студентите ни трябва да направят регистрация за временна уседналост до юли 2021 година. Година, която все още крие много въпросителни пред образованието във Великобритания, казват експертите.  „Биха могли да вдигнат таксата за обучение и съответно, ако ние не сме разглеждани като член на ЕС, а сме на равно с другите международни студенти, таксите ще са малко по-високи за тях”, коментира Николай Христанов - проект "Световно образование". В момента тарифата за студентите от Европа е еднаква с тази на британските студенти, като на година следването им излиза до 9 000 паунда. Ако обаче европейските студенти започнат да бъдат таксувани като студенти от трети страни, сумите ще скочат от 10 до 38 000 паунда годишно. Ще се наложи и кандидатстване за виза.

„И може би евентуално след като завършат висшето си образование ще има някакъв период, който е ограничен и в който могат да останат, за да си търсят работа и да работят, след което вече ще се наложи да се върнат”, казва още Христанов. „2021 година крие много въпросителни и за самите университетите”, казва Пери Джеймс. Представител е на висшето училище в Есекс. Уверява обаче, че всички студенти, които започват обучението си през септември догодина са с осигурено финансирането за целия период на обучението.

 „Така че учениците, които сега са 12-ти клас ще могат да се възползват от същите такси, както са били досега и да получат студентския си заем без проблем”, посочва Джеймс. Обединението от университети във Великобритания, уверява ни Пери, прави всичко възможно, за да убеди правителството колко са ценни студентите от чужбина. А някои висши училища дори променят програмите си от традиционната три на двегодишна образователна степен, която осигурява същото ниво на знания. „Наистина на този етап нямаме много информация, но университетите искат да имат много международни студенти, така че се надяваме развоят на събитията да не попречи на това”, казва още Джеймс. Сред най-предпочитаните специалности от нашите студенти и тази година остават мениджмънт, право и компютърни науки.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
5
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 32520 | Одобрение: 11055
защо си мисля че са 3-4 пъти повече? и колко процента е върнал боико с неговото подобие на политика???(циганите и арестантите не се броят)
18
3
Орман (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
КОЛЕКТОРЕ, ЯВНО ДЪЛГО ВРЕМЕ СИ ЖИВЯЛ НА СЕЛО С ЧЕСНОВ АРОМАТ. ДОБРЕ ГО ПОЗНАВАШ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама