Извинете, но днес не е Ден на Европа. Днес е Денят на победата над хитлерофашизма. И денят, в който трябва да почетем 35 000 убити на фронта български войници

09.05.2016 / 11:57 20

Недялко Недялков, "Пик"

Рубладжийство ли е на 9 май да честваш Деня на победата вместо Деня на Европа? Слугинаж на Путин ли е това?, предаде "Пик".

Или от "политкоректност" трябва да честваш и двете?

И защо на 9 май никой не говори за подвига на българския войник? Нима наистина нямаме на кого да отдадем почит?Официалната статистика сочи, че близо 35 000 българи загиват на фронта през заключителния етап от Втората световна война. Още толкова са ранени, превърнати в инвалиди завинаги. Сред тях и дядото на моята жена, чиито очи са поразени фатално по време на Дравската епопея.

Само в тази легендарна битка дават живота си 1614 войници от Първа българска армия, командвана от генерал Владимир Стойчев. Ранените са над 2500. Първа армия е на директно подчинение на Трети украински фронт на маршал Толбухин и извършва планини от геройства по бойните полета на Европа. Участва във Виенската, Дравската, Мурската и Балатонската операции и наброява внушителните 99 662 души.

Нашите помагат за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия, местните го помнят, съграждат паметници за героите ни.

Капитулацията на Германия увенчава и подвизите на българския войник, това е и негова победа. 

Сега с конюнктурния и произлязъл сякаш от гузната съвест на либерализма "Ден на Европа" се мъчим за пренапишем историята, да се подмажем на американските и английските си господари.

Които впрочем варварски бомбардираха София, под руините бяха погребани над 4000 столичани.

А лидерът им Уинстън Чърчил подари България на салфетка на Йосиф Сталин.

Така че - Ден на победата или Ден на Европа? Носталгия или прагматизъм? Славно минало или горчиво настояще? Свое или чуждо? 

Нека всеки празнува каквото си иска, но да го прави от сърце и душа, не според моментната историческа целесъобразност.

И както аз не ги наричам фашисти, защото честват Деня на Европа, нека и те не ми викат комунист, защото чествам Деня на победата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
4
Karamel (преди 8 години)
Рейтинг: 20828 | Одобрение: 10403
ПОКЛОН! ДЪЛБОКА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И БЛАГОДАРНОСТ НА ГЕРОИТЕ! Всеки има право да празнува или не каквото иска, но всички сме длъжни да проявяваме поне малко уважение!!!
22
3
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 359867 | Одобрение: 59832
Както се казва в статията , всеки да празнува както си иска......Аз лично , ще почета паметта на загиналите български войници и безпримерния им героизъм срещу превъзхождащата ги немска групировка " Принц Ойген " и паметта на дядо ми , който беше там.......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
8
Мари Хуана (преди 8 години)
Рейтинг: 10314 | Одобрение: 4759
Факт!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама