КАТ и данъчните разиграват шофьорите заради служебни неуредици

16.07.2018 / 11:46 1

Добросъвестните шофьори отново са най-потърпевши от служебни неуредици между столичния КАТ и данъчните служби. От началото на 2017 г. хората, които си купуват коли и ги регистрират в КАТ, са освободени от задължението да ги декларират в данъчната служба, освен когато става дума за съсобственост и за някои специфични случаи.

Между бирниците и КАТ вече има автоматична връзка и по закон данните за регистрацията трябва да отиват директно при данъчните, които да начисляват местния данък, съобщава novini.bg

Това обаче често не се случва. Мнозина са принудени да ходят и да декларират колите си, защото регистрацията от КАТ не се появява в базата данни на данъчните. От районните данъчни служби освен това предупреждават собствениците, че ако си декларират МПС-то и му платят данъка, а после пристигне и файлът от КАТ, може да се получи двойно начисляване на данък. Най-абсурдното е, че самите данъчни служители съветват шофьорите да питат КАТ защо се губи и бави информацията, въпреки че институциите са длъжни да разрешават помежду си вътрешните си неуредици, а не да тормозят гражданите. В столичния КАТ впрочем рядко някой вдига обявените телефони.

"Сега" измина пътя на една такава изчезнала регистрация и ето какво се случи. В данъчната служба не откриха данните за лек автомобил, които вече би трябвало да са подадени от КАТ, въпреки че търсиха дори в графата "камиони" и "лодки". После препоръчаха собственикът да си направи труда да декларира придобивката си в общината, нищо че законът го е освободил от това задължение. Освен това, ако регистрацията от КАТ все пак пристигне при данъчните, гражданинът ще трябва отново да ходи на гише, за да иска изтриване на повторния запис, с който отново ще му се начисли данък. 

Според пресслужбата на СДВР обаче причината не можела да е в КАТ, тъй като всички направени регистрации се изпращали веднага в данъчните служби по адреса на собствениците на новорегистрираните автомобили. На ден само в София се регистрират между 800 и 1000 коли.

Тази каша се случва на фона на широко рекламираната от управляващите и лично от премиера Бойко Борисов кампания за облекчаване на административната тежест, а данъкоплатците вече изсипаха милиони в несъществуващото електронно правителство. Вътрешният министър Валентин Радев преди месец направи лично проверка в КАТ и заяви, че там нямало никакви проблеми - само не работел климатикът. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

9
4
морският (преди 4 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
Радев преди месец направи лично проверка в КАТ и заяви, че там нямало никакви проблеми - само не работел климатикът. -единственият проблем е ......корупцията!;)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама