КЕВР: Токът ще поскъпва

05.06.2023 / 09:45 4

Снимка Pixabay

КЕВР изрази категоричност по отношение цената на тока:

Цената на тока за битовите потребители не може да не се увеличи, защото се формира по различни показатели и разходи, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на въпрос защо ще се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти от 1 юли.

Той уточни, че в електроразпределителните дружества това са преди всичко разходи, които са свързани с поддържането и развитието на електроразпределителните мрежи, съобщи БТА.

„Всички знаят, че цените на металите и другите материали, използвани от мрежите, поскъпнаха прекалено много. Ние сме достигнали до минимума в това повишаване“, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че някои дружества действително са искали по-ниски цени за дневната тарифа, но много по-високи за нощната. Цената на енергията в извън пиковите часове на енергийната борса обаче е значително по-висока от тази в пиковите, защото тогава работят много генератори от ВЕИ и така достига до нива, близки до нула.

Доклад на КЕВР предвижда средно 3,63% повишение на цените на електрическата енергия от 1 юли.  В доклада се посочва, че цената за клиентите на „Електрохолд Продажби“ ще се повиши средно с 3,44 процента. Поскъпването за битовите потребители на „ЕВН България Електроснабдяване“ ще бъде средно с 3,41 на сто, а за тези на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – средно с 4,24 процента.

Цената на природния газ, която Комисията за енергийно и водно регулиране този следобед би трябвало да утвърди, ще бъде 65,82 лева, което е с 15,20 процента по-ниска цена, отколкото тази, която е през месец май.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Бих си помислил,  че ако тока поевтинее, в нашата държава става нещо не нормално.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
1
0
kjk (преди 1 годинa)
Рейтинг: 50426 | Одобрение: 6366
Из нашия тараф най- много!!!Болест
2
0
666 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 22228 | Одобрение: 6078
Мърши долни! Гняв
3
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 350821 | Одобрение: 57376
Значи още мушмуроци са се намърдали в разпределението на тока между производителя и клиентите.....Токът поскъпва, водата поскъпва, поскъпват и храните, а онзи задник твърди, че се справят с инфлацията......Гиди сопа неокастрена.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама