КОЙ е Малък Тошко и защо той спечели "Биг Брадър"?

18.12.2014 / 15:16 11

Драгомир Симеонов, "Дарик радио"

КОЙ е Малък Тошко и защо той спечели "ВИП Брадър" - този въпрос обикаля напоследък публичното пространство. Не съм склонен обаче да разсъждавам по темата в посока на една обратна народопсихология.

Нека вървим по логиката, че Тодор Славков макар и да беше в челната тройка, не беше сочен за победител във "ВИП Брадър". И в този смисъл смятам, че победата му в риалитито е следствие на едно много характерно усещане, което идва през телевизията.

За разлика от интернет и от печатните медии телевизията вече се възприема като зрелище, все повече лишено от съдържание. Самата телевизия играе тази роля, за да бъде конкурентоспособна. Затова и предаванията преобладаващо залагат на нещо нехарактерно, особено, зрелищно, изкривено, откачено, дори вулгарно. Голяма част от публиката, дори и интелигентната, започва да се ядосва и да подхваща спора "Накъде трябва да върви телевизията", актуален преди десетина години, когато интернет още прохождаше. Днес телевизията трябва да дава тъкмо зрелище, за да е атрактивна. Нещо повече - съвсем скоро тя трябва да се лиши от всякаква претенция да бъде нещо повече от това.

В този смисъл Тодор Славков в качеството си на победител във "ВИП Брадър" показва съвсем точно тенденцията, в която се развива телевизията. Ако Славков- младши беше кандидат под каквато и да е друга форма - писмена, като серия от снимки, под разказ за живота му, той не би спечелил симпатия. Той я привлича, когато е зрелището, човекът, който ръси лафовете, човекът, който очевидно е отпаднал от системата, която го е създала, човекът с двете татуирани на ръкавчета ръце, онзи, който не контролира пиенето си, като по този начин напомня хем за баща си, хем удря и по носталгичната струнка. Изобщо Тошко Славков е съвършеният сеир. Както впрочем всеки от съквартирантите му във ВИП брадър. Но той просто се оказа по-издържлив в този продължил месец и половина жанр.

Затова не съм съгласен с коментарите, че победата му се дължи на носталгия по соца, или пък кой знае какво състрадание или емпатия към човека, който не се реализирал, въпреки че дядо му е управлявал държавата. Според мен Тошко Славков и без тази визитка, с поведението, което демонстрира - добро чувство за хумор, неконтролируемо пиянство и общо взето налудничав образ на изключително забавен, незлоблив и смешно агресивен човек, печели симпатии. Всичко останало са някакви допълнителни натрупвания.

Някои обясняват победата на Славков-младши с това, че всъщност въобще не му е пукало дали ще спечели, или не. Не мисля обаче, че на някого от участниците в този формат изобщо не му пука какво се случва. Да, вероятно всеки от тях в някакъв момент забравя за задръжките, но си дава сметка, че все пак става въпрос за състезание. А това, че Тошко направи по-големи в нашите очи лудории, съвсем не значи, че изобщо не му пука.

Например Петя Буюклиева също демонстрира едно по-особено поведение, но много й личеше, че й пука, особено в случаите, когато се усещаше накърненото й чувство за значимост.
Чувам за писмо до Нова тв, в което се протестира, че връчили ключовете от наградата - чисто нов джип, на не съвсем трезвия победител. Изглежда много смешно да искаш от Тошко Славков точно в деня на победата му да е трезвен, за да не кара този джип. Авторите на това писмо трябва да се замислят какво и как кара Тошко Славков всеки един ден в живота си.
Някои сред нас сякаш са закърмени с убеждението, че от тв екрана трябва да блика свещената истина и да ни бъде училище по стил. А всъщност телевизията не само не е такава, но и все по-малко ще бъде - ще прилича все повече на панаир и не само в България. Вижте Евровизията с брадатата жена Кончита Вурст, която е класическо зрелище. Другото зрелище е най-силният мъж, който наблюдаваме под най-различни форми, също - най-добрият певец... 
И най-крещящото - ние всички наричахме Славков Малък Тошко, а пък той има неблагоразумието да покаже онази част от мъжкото тяло, която традиционно се нарича с малкото име на притежателя му. Затова на мен ми хрумна, че всъщност спечели не само той, но и това нещо. Затова поздравявам Малък Тошко и неговия притежател Тодор Славков, който също се представи много добре, за победата във "ВИП Брадър".


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
boxer7878 (преди 6 години)
Рейтинг: 35 | Одобрение: 10
3
2
Владимир (преди 6 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
малък дришко е помияр и точно за това спечели едно шоу за помияри
5
2
Kr1s0 (преди 6 години)
Рейтинг: 789 | Одобрение: 349
Въобще някой гледа ли го това долнопробно предаване?
Преинсталиране на Windows. Компютърни услуги.
0
5
Мода Стил (преди 6 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729
15
0
Blue hills (преди 6 години)
Рейтинг: 28990 | Одобрение: 12775
Явно в България трябва да се напиваш и да правиш стриптийз, за да спечелиш! Аз НЕ съм за!
2
7
Horoskopi (преди 6 години)
Рейтинг: 733 | Одобрение: -62
Е има ли човек, който да не знае кой е малък Тошко?
Всички хороскопи на едно място Хороскопи - Хороскоп 2015 - Оракул - Блог - Да науча

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама