Кабелни оператори и ВиК не са съгласни с новите правила за прокопаване във Варна

30.06.2015 / 13:45 3

Веселин Златков

Представители на строителния бизнес, кабелни оператори и ВиК-Варна са изразили сериозно несъгласие с предложената нова общинска наредба за извършване на прокопаване на територията на града. Проектът за нея беше публикуван на сайта на общината за обсъждане. Най-вероятно документът, внесен от кмета Иван Портних и екипа му в общинския съвет, ще трябва да бъде тотално преработен. В този вид, проектът за наредба се оказва неприемлив да дружествата, които са пряко засегнати от разпоредбите. 

Новото правило, което иска да въведе общината при извършването на изкопи по улици, тротоари и градинки, е да се плаща предварителен депозит. Той освен това ще е различен в зависимост от размера на изкопа. Плащането на депозита е основен фактор за започване на работите, а контролът върху дейността преминава почти изцяло в правомощията на районните кметства. С новата наредба се предлагат и много солени глоби за тези, които започнат изкопни работи без необходимото разрешение. Те са от 1000 до 5000 лева за физически лица и от 10 000 до 50 000 лева за фирмите. 

В наредбата има и специален раздел, който урежда отношенията между община Варна и ВиК, на които най-често се налага да извършват прокопаване. При извършването на прокопавания за възстановяване на аварии районните кметове задължително трябва да получат и документ, че трасето, което ще се поправя, е законно.

Тъй като отношенията между общината и ВиК са наистина специални в този случай, от водното дружество са изразили доста изчерпателно позицията си по проекта за наредба. „В него има неща, които наистина има нужда да се вземат предвид“, коментира председателката на комисията по архитектура и градоустройство към варненския общински съвет Таня Парушева. Тя се е запознала с претенциите и на ВиК, и на кабелните оператори към новия документ. По мнението на Парушева, най-добре е наредбата да бъде върната за доработване на кметския екип, след като на заседание на комисията бъдат чути забележките към нея. „Съветниците могат да правя изменения и допълнения, но не е наша работа да променим цялата философията на документа“, коментира Парушева.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
dikra (преди 4 години)
Рейтинг: 87 | Одобрение: 17
Тук  на  Погребите  копаят  като  луди  от  месец , и  след  това  се  зариват  само  с  пръст .  И  така  до  кога  ...............   ???

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама