php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Как Великобритания проповядваше, че българите са варвари натрапници, а гърците и турците въдворили ред

04.09.2016 / 12:59 5

Уникална книга "Българите такива, каквито са" съхранява в архива си Британската библиотека в Лондон. Изданието е от септември 1885 г. Съставено е за броени дни и излиза в огромен за онези времена тираж. И до момента то е непознато за голяма част от историците, разказва "Марица".


Книгата е отпечатана само седмица след Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По-късно е включена в сборник с важни документи за британската политика от втората половина на 19. век. В томчето авторите представят доста манипулативни факти за събитията у нас след 6 септември 1885-а и опитват да подготвят англичаните за евентуална нова „Кримска война“, в която цяла Европа ще воюва срещу Русия.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия предизвиква огромна тревога в Британската империя заради подозрението, че е дело на руския царски двор, който се стреми да постигне Санстефанска България с излаз на Егейско море.

Първата страница е с огромно заглавие "Истината за Източна Румелия", текстът започва със съобщението, че революцията в Източна Румелия застрашително връща на дневен ред целия Източен въпрос. Внушава се, че към коренното гръцко население между 6. до 15. век по тези земи се заселили различни варварски племена, между които и българите.

Тези натрапници взаимно се изтребвали, докато в 14. и 15. век не дошли турците, които въдворили ред и порядък в региона. Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население.

Вследствие на това, през последния 19. век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славянобългари, организирали и въстание, докато накрая след брутална война с Турция им създали и държава.

В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България, но Англия не позволи, защото Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина, пише в книгата. Поместен е и призив да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол, за да не се стигне до повторение на Кримската война, заради която Англия изразходва 100 млн. лири и губи 50 000 бойци.

„Българите такива, каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море - това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“.

От книгата се внушава, че Великобритания трябва да вдига тревога на Стария континент. Тогава тя е най-мощната империя в света и предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руските офицери в България, срещу нея ще воюва цяла Европа.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
AlSists (преди 5 години)
Рейтинг: 1270 | Одобрение: 590
За БЪЛГАРИТЕ .... „Това е народът, който преди тебе имаше всичко, които е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение.“ Магнус Феликс Енодий „Българите, силен и непреклонен народ, който никога не се е страхувал от смъртта. Те са доброжелателни към своите приятели и зли към враговете си, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и сговор със съседите си.“ Арменските пътешественици Степано Кювер и Хугас Инджеджиян (XVII век) „Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите - това качество като че ли им е вродено.“ О. М. Лернер (1873) „Какъв славен народ биха били българите, ако получат независимост! Този народ е весел, жизнен,войнствен и красив.“ Егор Петрович Южаков (1859) „Този неукротим и патриотичен народ не може да бъде заробен за още дълго време, той, подобно на швейцарския народ, от самата природа е създаден, да бъде свободен.“ Алфонс дьо Ламартин (френски поет и историк) „Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?“ Ханс-Кристиан Андерсен в своя дневник „Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на Божиите храмове и е толкова ревностен към светите места — към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни — гърци, сирийци, грузинци, сърби, влaси, молдавци и дори русите.“ Партений, монах (1839) „На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българката.“ Адалолоддин Балхи, персийки поет (XII в.) „Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора.“ Лев Толстой (руски писател)   
3
0
kris (преди 5 години)
Рейтинг: 210345 | Одобрение: 17820
Веднага след Великата Северна Война , започнала в края на 17ти и свършила двадесетина години по-късно с победата на РУСИЯ по времето на Петър Велики и коалиция , Англия разбира , че там на север се е появил нов мощен противник със сериозни амбициии.......От тогава до ден днешен  , Англия поставя Русия в категорията ВРАГ номер едно и започва небивала подкрепа за Турция , в ущърб на България разбира се.....Всички документи и речи в Парламента , включително и най-вече на Дизраели ни поставят в графата-ВРАГОВЕ !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik