Как да намалим сметките за отопление с термопомпа?

19.05.2022 / 07:10 0

Сметките за ток не спират да растат. Необходимостта от енергийноефективни и по-рационални решения за отопление и охлаждане на жилищата става все по-осезаема. Затова сега, след края на отоплителния сезон, е времето да решиш как да намалиш сметката за ток през зимата. И през изминалата зима изчисленията на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) показват, че термопомпите са били най-изгодно отоплително средство.  В свой анализ експертите на АУЕР сравняват 12 източника на отопление, сред които термопомпи, газови котлета, духалки, отопление на твърдо гориво, пелети, климатици и т.н. Най-изгодни са термопомпите. Сметките показват, че миналият сезон топлината от термопомпата е била 3-4 пъти по-евтина от тази на централното парно. Именно за това се обърнахме за експертно мнение към специалистите на „Мухтаров“ ООД и GREE Shop Varna, които да разкажат повече за термопомпите.
Термопомпата е агрегат, подобен на инверторните климатици, който използва енергията от въздуха, от подземните води или от земната пръст. Затова термопомпите се делят на три вида: въздух-вода, „вода-вода“ и геотермални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци. Кой е идеалният тип в твоя случай, зависи от много фактори, но т.нар. въздушни термопомпи са най-често срещаните, защото са високо ефективни и в същото време най-лесни за употреба, обясняват от „Мухтаров“ ООД.  
Термопомпените системи могат да отопляват и да охлаждат в зависимост от вида инсталация, която е изградена, но също така могат и да осигуряват топла вода целогодишно. Първоначалната инвестиция в термопомпите на GREE е съизмерима с инвестицията в газова инсталация или високоефективен пелетен котел. Термопомпите въздух-вода използват неизчерпаемата енергия във въздуха, поради което консумират от 3 до 5 пъти по-малко  ток от електрическа печка. Освен това с въздушна термопомпа нямаш нужда от скъпи сондажи, склад за пелети или газово стопанство, коментират от екипа на „Мухтаров“ ООД.
Световният лидер в производството на климатична техника GREE произвежда термопомпи, които са сертифицирани от престижния институт EUROVENT. Този сертификат гарантира ефективността и надеждността на термопомпи VERSATI. Те са високоефективно и екологично решение за отопление, охлаждане и битова гореща вода. Изключително подходящи са за монтаж в еднофамилни къщи, апартаменти, мезонети и др. Голямо предимство на термопомпeната система VERSATI е, че с нея избираш между различни вътрешни тела – вентилаторни конвектори, радиатори или подово отопление. Това означава, че термопомпeната система VERSATI от GREE може да бъде адаптирана и към вече съществуващи отоплителни инсталации, за подобряване на енергийната ефективност. При използването на радиатори е необходимо тяхната площ да се съобрази с максималната температура на водата, постигната от термопомпата, поясняват от екипа на „Мухтаров“ ООД.
GREE предлага два типа въздушни термопомпи – моноблок и разделен тип с външно и вътрешно тяло, като вторият тип се предлага в две модификации - със и без вграден бойлер. Разбира се за по-голямо улеснение и по-добра визия е за предпочитане VERSATI с вграден бойлер, защото е с доста по-компактно вътрешно тяло.
За ресторанти и заведения, където се използват големи количества топла вода, инсталацията за БГВ може да бъде изградена така, че източникът да бъде термопомпата. Така водата ще се загрява по-бързо и с по-ниска консумация на електроенергия, което ще доведе и до оптимизиране на сметките за ток.
Още едно предимство на термопомпите VERSATI, е че могат да бъдат използвани съвместно със слънчеви колектори, които ефективно да подпомагат, както подгряването на горещата вода, така и отоплението. Може да научите още за предимствата на термопомпи VERSATI тук.
От „Мухтаров“ обръщат внимание на нещо изключително важно - не се доверявай на т.нар. „правени термопомпи“. Никой производител не дава гаранция за външното тяло на климатика, който е част от „правена термопомпа“. Освен това – дори да те охлажда или топли една „правена термопомпа“ не означава, че е високоефективна, какъвто е смисълът на този тип машини. Затова не залагай на баш майстори, а се довери на изпитаните термопомпи на световния производител GREE и на професионалния екип на „Мухтаров“ ООД. Те подхождат с внимание към всеки проект, анализирайки експертно всички необходими изчислителни записки и детайли, така че изготвеният проект да съответства на нуждите и желанията на клиента.
За още съвети и безплатен оглед и консултация може да се обърнеш към екипа на „Мухтаров“ ООД или към GREE Shop Varna, на адрес във Варна - бул. Сливница 180 (сградата на Досев Импекс).
 
* публикация


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама