Как да отсяваме фалшивите новини от достоверните?

21.07.2023 / 13:39 0

В епохата на информационните технологии, всеки един от нас се сблъсква ежедневно с множество новини. Въпреки че интернет ни дава възможност да бъдем винаги в крак с актуалните събития, той същевременно ни излага на риск от измислени или "жълти" новини. Не всичко, което четем, е истина. Затова е важно да можем да разграничим достоверната информация от фалшивата. За още детайли – виж повече по темата “Какво да правим, за да отсеем клюките и да разпознаем истинските материали?”.

Проверете новината и нейния източник

Тук е важен източникът на информация. Ако той е надежден, то и новината вероятно е такава. Запознайте се с главните медийни източници и техните редактори. По-достоверните медии имат професионални работници, които отделят достатъчно време и усилия, за да осигурят правдивостта на статията, преди тя да бъде публикувана. Фалшивите вести рядко се публикуват в множество медии. Това е една от главните причини, поради която е важно да проверяваме дали дадена информация се появява и в други източници. Ако се среща на няколко различни места, тогава е по-вероятно тя да е истина.

Проверете подкрепящата информация

Достоверните вести често включват цитати, снимки или видео материали, които подкрепят представената информация. Въпреки това, трябва да сте внимателни, тъй като фалшивите също често използват снимки или видео, които са били манипулирани или извадени от контекста.

Необходими стъпки за проверка на достоверността:

Ето някои конкретни съвети, които може да следвате, за да проверите достоверността на материала:

  • проверка на източника – изследвайте първоизточника и редакторите, които са отговорни за публикацията. Всички достоверни медии имат строги редакционни стандарти и изискват от своите служители да проверяват фактите преди публикация;

  • проверка на датата – измислените публикации често използват отминали истории, които вече са били разкрити като неверни, или преразказват стари събития, представяйки ги като нови. Проверете датата на публикацията, за да се уверите, че тя е актуална;

  • проверка на подкрепящите доказателства – внимателно разгледайте всички снимки, видео материали или цитати. Измислените новини често използват нереални изображения или видео клипове, за да подкрепят своята история;

  • проверка в други източници – потърсете информацията в други медии. Ако новината се появява на няколко различни места, то вероятността да е истинска е голяма.

Следвайки тези препоръки, ще може ефективно да разграничите истинските новини от фалшивите. 

 

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама